Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: H επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα - Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα

New York Times: H επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα - Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου του 2017
Στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου αναφέρονται οι New York Times, σχολιάζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές κατά το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα.
Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώθηκε τη δεκαετία του 1990 όταν η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια έπειτα από ένα σεισμό που έπληξε την Τουρκία, ενώ οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.
Οι σχέσεις, όμως, της Τουρκίας με την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιδεινωθεί καθώς ο Erdogan απομακρύνεται από τη Δύση και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και έχει στραφεί ανατολικά στο Ιράν, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με τους New York Times, τρία κοινά projects μεγάλης κλίμακας -μια διασυνοριακή γέφυρα, ακτοπλοϊκές συνδέσεις και σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας- είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των χώρων μιας συνάντησης τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Cavusoglu.
Άλλα διμερή θέματα περιλαμβάνουν το «πάγωμα» της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, τα κύματα μεταναστών που από την Τουρκία έχουν περάσει στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα και οι Έλληνες στην Τουρκία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο Erdogan αναμένεται να ζητήσει την έκδοση οκτώ μελών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που κατέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης