Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φέγγος (VERSAL): Πόσο ρίσκο κρύβει η αγορά όταν… γίνονται όλα στο τέλος

Φέγγος (VERSAL): Πόσο ρίσκο κρύβει η αγορά όταν… γίνονται όλα στο τέλος
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου προέδρου της Versal  Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Τελικά το μόνο που χρειάστηκε για να ανακάμψει η αγορά, ήταν οι πλειστηριασμοί.  
Τόσο καιρό συζητάμε για την επίλυση των κόκκινων δανείων και τέλος χρόνου, θυμηθήκαμε να κάνουμε κάτι, μετά από έντονες πιέσεις. Μόλις το κάναμε, αλλαξοπισμένοι υπουργοί, βγήκαν να στηρίξουν την αναγκαιότητα του μέτρου.
Στο ενδιάμεσο, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών για τον Γενικό Δείκτη, έχει πάρει καθοδική κλίση, απειλώντας τις προοπτικές ανόδου για το επόμενο διάστημα.
Τώρα ή έμφαση θα δοθεί στις αποκρατικοποιήσεις και στις απαιτήσεις της γ' αξιολόγησης που επικεντρώνεται κυρίως σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, μπορεί να μην έχουν άμεσο δημοσιονομικό κόστος, αλλά σίγουρα πονάνε εξίσου, όποιον τις κάνει.  
Για παράδειγμα το να αυξήσεις το ωράριο των εκπαιδευτικών ή να μην διορίζεις κομματικά  στελέχη χωρίς διαγωνισμό, είναι απευθείας χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του κομματικού μας συστήματος.
Φυσικά και το διακύβευμα είναι εξίσου σημαντικό Μετά την επιτυχή ανταλλαγή των ομολόγων του PSI με νέες εκδόσεις, η καμπύλη επιτοκίων της Ελλάδας βελτιώνεται και αυτό μπορεί να φέρει αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους.
Αν πράγματι γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι εφικτή κάποια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, χωρίς συνθήκες θερμοκοιτίδας. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να διαφημιστεί σαν έξοδος από τα μνημόνια και να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις από τα παραπάνω.  
Επίσης το πακέτο Junker, τώρα παίρνει φόρα, με την EBRD, το EIF και άλλους φορείς, να συμφωνούν χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα, που όμως δεν θα υλοποιηθούν, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οπότε οι αγορές πρέπει να ικανοποιηθούν.
Τεχνικά οι 743 μονάδες του είναι η πρώτη σημαντική αντίσταση και μετά ανοίγουν περιθώρια για καλή πορεία των τιμών μέχρι το τέλος του 2017.
Η εικόνα στις τράπεζες βελτιώνεται με την πρόοδο στα κόκκινα δάνεια.
Τα πάντα είναι φυσικά συνυφασμένα με την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων και την πορεία της γ’ αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης