Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η ισχυρή ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα διατηρηθεί - Κίνδυνος το Brexit

ΕΚΤ: Η ισχυρή ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα διατηρηθεί - Κίνδυνος το Brexit
Καλή η πορεία μείωσης των NPLs για τις ιρλανδικές τράπεζες
Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκτιμήσεις της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την ιρλανδική οικονομία.
Στην 8η κατά σειρά «επίσκεψη» της ΕΚΤ στη χώρα (μαζί με ειδικούς ΔΝΤ και ESM) – στα πλαίσια της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης – η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2017, τονίζεται ότι η ιρλανδική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό.
«Η ισχυρή εγχώρια δραστηριότητα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, βοηθούμενη από την ισχυρή αγορά απασχόλησης, την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και την αύξηση των επενδύσεων στις κατασκευές», τονίζεται στην έκθεση.
Ένας εκ των βασικών κινδύνων για την ιρλανδική οικονομία παραμένει, όμως, το Brexit αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές ακινήτων κυρίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα δημοσιονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί ισχυρά, χάρη στην πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα, κυρίως προερχόμενη από τον φόρο για επιχειρήσεις.
Παράλληλα ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να βελτιώνει την εικόνα του, αυξάνοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια, αλλά και την ποιότητα των assets που υπάρχουν στους ισολογισμούς των ιρλανδικών τραπεζών.
Θα πρέπει, πάντως, να διατηρηθεί αμείωτη η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ο περαιτέρω περιορισμός των οποίων κρίνεται ως απόλυτα απαραίτητος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης