Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σταθερότητα και στρατηγική - Γιατί η Κίνα υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα

Σταθερότητα και στρατηγική - Γιατί η Κίνα υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα
Γιατί η Κίνα υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα
Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ακόμα μια δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενάντια στις διεθνείς κυρώσεις και τις προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ, η Κίνα εξακολουθεί να είναι φίλος του καθεστώτος του Kim Jong Un αναφέρει το CNBC.
Η σχέση αυτή έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το πόσο ακόμα θα πρέπει να τεντώσει το σχοινί η Πιονγιάνγκ προτού το Πεκίνο γυρίσει την πλάτη στον γείτονά της.
Μετά την πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος έπεσε στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας και τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ, η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε το καθεστώς ότι θα μπορούσε να καταστραφεί εντελώς εάν οι προκλήσεις του ξεκινούσαν μια ένοπλη σύγκρουση.
Εν τω μεταξύ, η άλλη υπερδύναμη του κόσμου η Κίνα επέκρινε τον γείτονά της αλλά με πολύ πιο ήπιους τόνους, λέγοντας ότι, ενώ εκφράζει την "σοβαρή ανησυχία της και την αντίθεσή της" σχετικά με την εκτόξευση, θέλει να "διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα" στην περιοχή.

Γιατί η Κίνα φέρεται τόσο ήπια στη Βόρεια Κορέα;

Ως εγγύτερος γείτονας της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει έννομο συμφέρον για τη σταθερότητα της Βόρειας Κορέας, αλλά η σχέση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της φτωχής χώρας, δίνοντας σωτηρία στη απομονωμένη οικονομία.
Η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε πολλές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), ΗΠΑ και Ευρώπης, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Η Βόρεια Κορέα θεωρείται σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια με τις ενέργειές της  υπονομεύοντας την παγκόσμια συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Ο Paul Haenle, διευθυντής του Κέντρου Carnegie-Tsinghua που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, είπε στο CNBC ότι δεν πιστεύει ότι η  τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου "δε θα αλλάξει τη θέση της Κίνας απέναντι στη Βόρεια Κορέα".
"Η Κίνα προτιμά να ζει με έναν πυρηνικό, αλλά φιλικό, γείτονα", δήλωσε.
"Τι θα έκανε την Κίνα να αλλάξει στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα;"
Αυτό που θα άλλαζε τη στάση του Πεκίνου είναι αν οι βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές αρχίσουν να επηρεάζουν την ασφάλεια ή το περιβάλλον της βορειοανατολικής Κίνας, με αποτέλεσμα να απειλείται η εγχώρια και κοινωνική σταθερότητα της Κίνας.
Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Nikki Haley είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαταράξουν τις κινεζικές μεταφορές αργού πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, παρότι το Πεκίνο μέχρι στιγμής αρνείται να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Πιονγκγιάνγκ.
Ενώ η Κίνα έχει υποστηρίξει με συνέπεια τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας, ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι είχε μια διφορούμενη σχέση με τη νότια γειτονική χώρα και ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας επιδεινώθηκαν από τότε που ο Kim Jong Un ανέβηκε στην εξουσία το 2011.
"Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και η εσωτερική σταθερότητα, και μέρος αυτής της δτρατηγικής είναι η συμμαχία με τη γειτονική Βόρεια Κορέα", δήλωσε στο CNBC η Alison Evans, στρατηγική αναλύτρια στην IHS Markit.
"Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα αρχίζει και συμπεριφέρεται ως ο σκανδαλιάρης μικρός αδερφός που προκαλεί προβλήματα στην Κίνα", δήλωσε, σημειώνοντας ότι ορισμένες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας το 2017 έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεων υψηλού προφίλ της Κίνας.
"Κάνοντας αυτό, η Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει την Κίνα να χάσει το υψηλού προφίλ πρόσωπό της και δείχνει απλώς ότι η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται με τρόπο που απομακρύνει τους συμάχους της", ανέφερε.
Η εφαρμογή κυρώσεων, λοιπόν, ήταν ένας τρόπος για την Κίνα να "τιμωρήσει" τη Βόρειο Κορέα, παρόλα αυτά το Πεκίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην κινεζική κρατική εφημερίδα The Global Times.
Η Evans σημείωσε τελικά ότι για την Κίνα είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν τα στρατηγικά της  συμφέροντα και αυτό σήμαινε να σταματήσει την η επέκταση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή.
"Η Κίνα θα υπερασπιστεί τη Βόρεια Κορέα επειδή είναι σύμμαχος και επειδή είναι στα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας να έχει ένα συμμαχικό κομμουνιστικό κράτος στα σύνορά της και όχι μια ενωμένη κορεατική χερσόνησο υπό τη σημαία της Νότιας Κορέας", ανέφερε.
Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα έτοιμη να υπερασπιστεί τη Βόρειο Κορέα από ξένες στρατιωτικές συγκρούσεις και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας S. Lavrov δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σκόπιμα τη Βόρεια Κορέα να προβεί σε σκληρές ενέργειες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης