Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό σχέδιο: Στο 4% από 5,10% το 10ετές ομόλογο, αναβάθμιση από Moody’s αρχές 2018, άνοδος τραπεζών

Το ελληνικό σχέδιο: Στο 4% από 5,10% το 10ετές ομόλογο, αναβάθμιση από Moody’s αρχές 2018, άνοδος τραπεζών
Εντός του 2018 η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες από τους οίκους αξιολόγησης
Ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγής επενδυτικού κλίματος έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με ξένους οίκους ώστε από τις αρχές 2018, οπότε και θα κλείσει τυπικά η 3η αξιολόγηση (22/1/2018) να βελτιωθεί η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Το ταξίδι Τσακαλώτου στις ΗΠΑ που αποκάλυψε το bankingnews έχει και αυτό τον σκοπό καθώς θα υπάρξουν συναντήσεις με διεθνή funds.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ανάκαμψης

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου επενδυτικής ανάκαμψης της Ελλάδος περιλαμβάνουν…

1)Στο 4% θα υποχωρήσει το επιτόκιο στο 10ετές ελληνικό ομόλογο και αντίστοιχα το 5ετές περίπου στο 3% - σε βάθος 3-4 μηνών -  εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση του ρίσκου χώρας και στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ανέφερε στέλεχος του Ιαπωνικού οίκου Nomura που μίλησε στο bankingnews.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 5,12% και υπάρχει προοπτική να μειωθεί προς το 4% με αντίστοιχη αύξηση τιμών μειώνοντας έτσι δραστικά το προεξοφλητικό επιτόκιο.
Μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 4% σημαίνει ότι η ψαλίδα Ελλάδος – Πορτογαλίας μειώνεται στις 200 μονάδες βάσης από 320 μονάδες βάσης της τρέχουσας περιόδου.

2)Αρχής γενομένης από την Moody’s αρχές 2018 θα πρέπει με αφορμή την νέα έκδοση μάλλον 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισεκ. να αναβαθμίσει το ελληνικό χρέος από Caa2 σε Caa1 και να κλείσει την ψαλίδα έναντι των άλλων οίκων αξιολόγησης ή ακόμη περισσότερο να βγάλει την Ελλάδα από την κατηγορία υψηλού ρίσκου.
Επίσης εντός του 2018 η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor's, Fitch στην κλίμακα Β+ και θα απέχει η Ελλάδα 4 βαθμίδες από την κατηγορία.... investment grade. 
Ωστόσο για να φθάσει η Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒΒ- ίσως θα πρέπει να περιμένει έως το 2020.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πορτογαλία έχει 6 βαθμίδες υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από την Ελλάδα.
Η Πορτογαλία θεωρείται investment grade δηλαδή έχει πιστοληπτική διαβάθμιση.

3)Η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου στο 4% στο 10ετές ομόλογο θα οδηγήσει και σε αναβάθμιση των τιμών στόχων των τραπεζών κατά 25%.
Πρόσφατα τονίζαμε ότι χωρίς μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς.

4)Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παραμένουν εγκλωβισμένες καθώς ο καθορισμός του βασικού και δυσμενές σεναρίου των stress tests θα ανακοινωθεί στις ελληνικές τράπεζες τέλη Ιανουαρίου 2018 λίγες μόλις ημέρες από την έναρξη των stress tests τον Φεβρουάριο 2018.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν καθαρή εικόνα για τα stress tests μετά τα μέσα Απριλίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης