Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην Εθνική αποδίδεται η άνοδος του επιτοκίου αναφοράς Eonia, δάνειζε άλλες τράπεζες

Στην Εθνική αποδίδεται η άνοδος του επιτοκίου αναφοράς Eonia, δάνειζε άλλες τράπεζες
Η έξτρα ρευστότητα της ΕΤΕ οδήγησε σε ανοδική πορεία το επιτόκιο αναφοράς
Η απότομη άνοδος στο διατραπεζικό overnight επιτόκιο Εonia (Euro Over Night Index Average) φέρεται να οφείλεται στη δραστηριότητα των… ελληνικών τραπεζών, όπως τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δύο τραπεζίτες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπεύθυνη για όλα είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία διέθετε επιπλέον ρευστότητα 450 εκατ. ευρώ στις αρχές της εβδομάδας, τα οποία δάνεισε στις άλλες ελληνικές τράπεζες.
Το Εonia, το overnight επιτόκιο αναφοράς για το ευρώ «χρησιμοποιείται ως μέσο βαρόμετρο για όλες τις overnight μη εξασφαλισμένες μεταβιβάσεις στη διατραπεζική αγορά», όπως εξηγεί το European Money Market Institute.
Η έντονη και απότομη δραστηριότητα στην ελληνική διατραπεζική αγορά φέρεται να είναι υπεύθυνη για την άνοδο του Eonia την Τετάρτη 29/11 και την Πέμπτη 30/11.
Όπως αναφέρει ακόμη το Bloomberg η έξτρα ρευστότητα της ΕΤΕ θα πρέπει να αποδοθεί στην κατάθεση μισθών των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων στην τράπεζα, ενώ το γεγονός ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι υψηλότερα, βοήθησαν και στην άνοδο του Eonia.
Το επιτόκιο, όμως, που προσέφερε η ΕΤΕ στις υπόλοιπες τράπεζες φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά και ως εκ τούτου υπήρξε σωρεία συναλλαγών.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης