Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Σύνοδος για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πυρηνικά της Β. Κορέας

ΟΗΕ: Σύνοδος για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πυρηνικά της Β. Κορέας
Το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας θα συζητηθεί σε σύνοδο του ΟΗΕ
Οι Υπουργοί του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθούν στις 15 Δεκεμβρίου 2017, για να συζητήσουν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, ενώ ο οργανισμός θα συναντηθεί επίσης ξεχωριστά αυτό το μήνα για να συζητήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της Ασίας, μία ετήσια συνάντηση που η σύμμαχός της Κίνα, προσπάθησε να αποτρέψει τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο Ιάπωνας πρέσβης Koro Bessho, πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, δήλωσε ότι αρκετοί υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της 15ης Δεκεμβρίου.
Είπε επίσης ότι η συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Η Κίνα προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τις τρεις προηγούμενες συναντήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας τη διεξαγωγή διαδικαστικής ψηφοφορίας. Απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι για να προχωρήσει μία τέτοια ψηφοφορία και η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο.
Η φετινή συνάντηση έχει την υποστήριξη των εννέα μελών – των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, της Ουκρανίας και της Ουρουγουάης.
Το 2016, οι ΗΠΑ εξόργισαν τη Βόρεια Κορέα βάζοντας σε μαύρη λίστα τον ηγέτη Kim Jong Un, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια έκθεση το 2014 σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχηγοί ασφαλείας της - και ενδεχομένως ο ίδιος ο Kim - θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για την εφαρμογή ενός κρατικού συστήματος με βίαιες μορφές ναζισμού.
Ο Michael Kirby, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ, που συνέταξε την έκθεση, δήλωσε τότε ότι τα εγκλήματα που είχε καταλογίσει στην κορεατική κυβέρνηση θυμίζουν αυτά που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. "Ορισμένα από αυτά είναι εντυπωσιακά παρόμοια", δήλωσε στο Reuters.
"Παρά τις επίμονες κυρώσεις και πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλες εχθρικές δυνάμεις, η κυβέρνησή μου επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές της για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων και την παροχή καλύτερου μέλλοντος", ανέφερε η Μόνιμη Αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη σε μια δήλωση στις 14 Νοεμβρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης