Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Τσακαλώτος για την τεχνική συμφωνία: Θα υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε

Ο Τσακαλώτος για την τεχνική συμφωνία: Θα υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε
«Έχουμε συμφωνία και για το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών
Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετέφερε σε δηλώσεις του σήμερα (2/12) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς.
«Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
Άρα, έχουμε συμφωνία και για το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και ποια πράγματα πρέπει να γίνουν, και ποια θα είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης. Ήταν σε καλό κλίμα -όπως βλέπετε κλείνουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι παλαιότερα τις συναντήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
«Νομίζω ότι έχουμε αρκετά πράγματα που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση που είμαι ευχαριστημένος.
Όπως ότι στην κατάταξη των πιστωτών οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παίρνουν πρώτα το 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι έχουν την απόλυτη προτεραιότητα πριν αρχίσουν οι άλλοι», συνέχισε.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά.
«Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018. Είναι κάπως ανοιχτό αυτό το ζήτημα.
Αυτό που θα κάνουμε οπωσδήποτε είναι ότι ένα κομμάτι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα το αλλάξουμε να είναι συγκεκριμένα γι' αυτά τα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ' αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ έσσερις ημερομηνίες - σταθμοί βρίσκονται σημειωμένες πάνω στην ατζέντα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αμέσως μετά τα καλά νέα της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας (4/12) αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η οποία τον Αύγουστο του 2018 εξέρχεται από τα μνημόνια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μείνει επτά μέρες περίπου επί αμερικανικού εδάφους γεγονός το οποίο τροφοδότησε σενάρια περί πιθανής συνάντησης με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde στην Ουάσιγκτον, εν όψει των συζητήσεων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα ξεκινήσουν με την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Πάντως ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice ξεκαθάρισε ότι μόνο ως παρατηρητής θα μετέχει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Ο διεθνής οργανισμός θα εξακολουθήσει να περιορίζεται σε αυτόν τον ρόλο, ώσπου να επιτευχθεί συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως εξήγησε ο κ. Rice, στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αξιολόγηση στο πλαίσιο του δικού του προγράμματος, το οποίο παραμένει «παγωμένο» όσο εκκρεμεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης