Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Πορτογάλος Mario Centeno νέος πρόεδρος του Eurogroup

O Πορτογάλος Mario Centeno νέος πρόεδρος του Eurogroup
Η συμβουλή Dijsselbloem στο διάδοχο του: Να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο
(upd2) Νέο πρόεδρο έχει, πλέον, το Eurogroup.
Τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Mario Centeno, ο οποίος άλλωστε ήταν και το φαβορί.
Η αρχική μάχη ήταν μεταξύ τεσσάρων υπουργών, πέραν του νικητή Centeno, υποψήφιοι ήταν ο Peter Kazimir (Σλοβακία), Dana Reiznice-Ozola (Λετονία) και Pierre Gramegna (Λουξεμβούργο).
Ο Centeno διατηρούσε εξ αρχής τις περισσότερες πιθανότητες και για πολιτικούς λόγους.
Προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, ενώ είχε τη στήριξη τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας σε αυτήν τη μάχη.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατευθύνει με επιτυχία την οικονομία της χώρας, καθώς μείωσε περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα, καρπώθηκε τη θετική εκτίμηση της S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλία και γενικότερα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση του.

Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε:

Στον δεύτερο γύρο πέρασε η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, καθώς η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Dana Reizniece-Ozola ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της.
Ο αγώνας δρόμου, πλέον, γίνεται μεταξύ τριών υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να αναλάβουν μία κρίσιμη θέση, σε μία Ευρώπη που μοιάζει να έχει αφήσει πίσω της την κρίση.
Οι τρεις υπουργοί υποψήφιοι για τη διαδοχή του Ολλανδού Jeroen Dijsselbloem είναι οι εξής: 
Ο Mario Centeno από την Πορτογαλία,
ο Peter Kazimir από τη Σλοβακία,
ο Pierre Gramegna από το Λουξεμβούργο.
Η διαδοχή του Dijsselbloem κρίνεται ως σημαντική όχι μόνο για τον ρόλο που διαδραματίζει  το Eurogroup αλλά και για το αποτέλεσμα του ντόμινο που θα επιφέρει στην κάλυψη άλλων κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ μέχρι το 2019.
Εξάλλου η αντικατάσταση του Dijsselbloem είναι ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, αφού πέραν των ιδιαίτερων ικανοτήτων και διπλωματίας, που απαιτεί η θέση,  η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup θα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα αποτέλεσμα συμβιβασμών.
Παραδοσιακά τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καλύπτονται από υποψήφιους μετά από συνυπολογισμό κριτηρίων, όπως τα γεωγραφικά και τα πολιτικά.
Υπενθυμίζεται, πως την παρούσα φάση τις περισσότερες θέσεις ευθύνης κατέχουν οι κεντροδεξιοί, επομένως οι Σοσιαλδημοκράτες θα δώσουν σκληρή μάχη για να διατηρήσουν αυτή τη θέση, εκλέγοντας έναν εκ των Centeno ή Kazimir.
Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο σημερινό Eurogroup ο Dijsselbloem, ερωτηθείς για το τι συμβουλεύει το διάδοχο του. ήταν ξεκάθαρος: "να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο, αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι του έργου μου".

Τα υπέρ και τα κατά

Ο Centeno, οικονομολόγος από το Χάρβαρντ, ο οποίος θεωρείται και το μεγάλο φαβορί, δεν ξεκίνησε καλά τη θητεία του στο Eurogroup εκπροσωπώντας την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών της Πορτογαλίας.
Όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατευθύνει με επιτυχία την οικονομία της χώρας, καθώς μείωσε περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα, καρπώθηκε τη θετική εκτίμηση της S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλία και γενικότερα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση του.
Ο Centeno έχει τη στήριξη της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.
Ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Kazimir και ο δεύτερος με τη μεγαλύτερη θητεία στο Eurogroup έγινε κυρίως γνωστός  το 2015 με την σκληρή του στάση και τις έντονες επικρίσεις του  στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός, πως είναι Σοσιαλιστής, ευθυγραμμιζόταν συχνά με τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble έχοντας την εύνοια των κεντροδεξιών ομολόγων του. Είναι κοινό μυστικό πως το Βερολίνο, αν και στην παρούσα φάση έχει το άγχος του σχηματισμού κυβέρνησης, θα προτιμούσε τον Kazimir, εάν δεν αναγκαστεί να υποκύψει σε συμβιβασμούς.
Η Reizniece-Ozola, 36χρονη πρωταθλήτρια σκακιού από την Ένωση των Πράσινων και των Αγροτών της Λετονίας, ήταν η πρώτη που έκανε γνωστή επισήμως την υποψηφιότητά της.
Ωστόσο η υποψηφιότητά της θεωρείται αυτή με τις μικρότερες πιθανότητες, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίθεσή της με την υιοθέτηση του ευρώ από τη χώρα της, αν και στη συνέχεια προχώρησε σε θεαματική στροφή.
Τελικώς πιθανότητες της κυρίας Reizniece-Ozola αποδείχθηκαν, όντως, λίγες και έτσι προχώρησε σε απόσυρση της υποψηφιότητάς της.
Ο έτερος μη Σοσιαλιστής υποψήφιος, ο Gramegna του Λουξεμβούργου, θεωρήθηκε αρχικά ως το μεγάλο φαβορί, λόγω της εμπειρίας που είχε αποκομίσει από τη θητεία του ως διπλωμάτης και ως ένας κατά γενική ομολογία επιτυχημένος υπουργός.
Ωστόσο υπάρχει ένα βασικό εμπόδιο για την κατάληψη της θέσης και ίσως πέσει «θύμα» συμβιβασμών.
Είναι από το Λουξεμβούργο, όπως και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Jean – Claude Juncker.

Η παρακαταθήκη του Dijsselbloem

Το Eurogroup, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε ως μία ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σύντομα μετατράπηκε σε ένα από τα πλέον σημαντικά όργανα λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη.
Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του ελληνικού δράματος πραγματοποιήθηκαν συχνές και πολύωρες συζητήσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μην υποστεί ρωγμές η ΟΝΕ. 
Πάντως ο διάδοχος του Dijsselbloem θα έχει φαινομενικά ευκολότερο έργο, αφού η κρίση φαίνεται να έχει παρέλθει και η ελληνική εκκρεμότητα σχετίζεται με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο ο ίδιος ο Ολλανδός αξιωματούχος καλεί τον διάδοχό του να μην υποκύψει στον «πειρασμό» του εφησυχασμού.
«Τα πράγματα πάνε  καλά. Οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, η οικονομία είναι καλύτερη.
Βλέπω πολλούς πολιτικούς χαλαρούς ενώ πρέπει να εργαστούμε περισσότερο», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Dijsselbloem, ο οποίος ανέλαβε τη θέση τον Ιανουάριο του 2013, έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση μέσω της θέσης του, εκπροσωπώντας την Ευρωζώνη σε διεθνή φόρα.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κέρδισε τη φήμη του ως ικανού μεσολαβητή και γεφυροποιού διαφορών μεταξύ των πολιτικών ομάδων και ως μετρ των συμβιβασμών, όπως φάνηκε με την ελληνική κρίση.

Η διαδικασία εκλογής

O νέος πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία τουλάχιστον 10 ψήφων, όμως η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει περισσότερους από έναν γύρους.
Εάν δεν υπάρξει νικητής από την πρώτη ψηφοφορία, ο Dijsselbloem θα ενημερώσει προσωπικά κάθε υποψήφιο για τον αριθμό ψήφων που έχει λάβει, ώστε να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει ή να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για θητεία δυόμιση ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης