Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βραχυπρόθεσμα πάνω με προσοχή – Θέλουν 10ετές ομόλογο στο 4%, το 7ετές στο 3%, τράπεζες στις τιμές ΑΜΚ

Βραχυπρόθεσμα πάνω με προσοχή – Θέλουν 10ετές ομόλογο στο 4%, το 7ετές στο 3%, τράπεζες στις τιμές ΑΜΚ
«Θα έχουμε καλό κλίμα, με άνοδο και κέρδη για μια εβδομάδα μετά πάλι θα θυμηθούμε ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας και θα ανακοπεί η άνοδος»
 Κλίμα τεχνικής ευφορίας δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή το έγκαιρο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
Καλλιεργείται η εντύπωση ότι η Ελλάδα ως συνεπής στις υποχρεώσεις της χώρα, έχει κερδίσει την εύνοια της Ευρώπης και ότι από εδώ και πέρα θα κυριαρχήσει το θετικό σενάριο.
Τι σημαίνει όμως θετικό σενάριο;
Τεχνοκράτης της ελληνικής κυβέρνησης – ίσως από τους ελάχιστους που δεν είναι αριστερός και είναι γνώστης των αγορών – υποστηρίζει τα εξής.
«Η 3η αξιολόγηση και τυπικά θα επικυρωθεί στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018.
Θα είναι η πιο σύντομη αξιολόγηση των τελευταίων ετών και αυτή την εξέλιξη οι αγορές θα την προσμετρήσουν θετικά.
Θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης που ενώ έχει καθοριστεί στα 5,5 δισεκ. δεν θα αποκλειόταν να φθάσει και στα 7 δισεκ. λόγω συνεπούς συμπεριφοράς της Ελλάδος.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Με όρους τιμολόγησης του ελληνικού κινδύνου μέσω των κρατικών ομολόγων στόχος είναι η διαφορά Ελλάδος Πορτογαλίας να μειωθεί στις 200 μονάδες βάσης (spread) και στα 7 χρόνια στις 180 μονάδες βάσης.
Σε παρούσες αξίες και με την Πορτογαλία στα 10 χρόνια στο 1,88% και στα 7 χρόνια στα 1,05% η Ελλάδα στα 10 χρόνια θα πρέπει να βρίσκεται στο 4% και στα 7 χρόνια στο 2,80%.
Για να φθάσουμε όμως σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να κλείσει επιτυχώς και η 4η και τελική αξιολόγηση, ο ESM να αποπληρώσει το ΔΝΤ και η Ελλάδα να αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες στο Β+.
Αυτά θέλουν χρόνο.
Βραχυπρόθεσμα, όσο οι αγορές πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν από την Ελλάδα θα ανεβάζουν την αξία των assets.
Στο χρηματιστήριο και ειδικά στις μετοχές των τραπεζών θα μπορούσαμε να ξαναδούμε τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, π.χ. η Alpha bank 2 ευρώ, η Eurobank 1 ευρώ και 0,30 ευρώ οι υπόλοιπες τράπεζες.
Αυτά τα επίπεδα οι τράπεζες θα τα δουν με την ολοκλήρωση των stress tests και με την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λειτουργεί ως προεξοφλητικό επιτόκιο στο 4%.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά απαιτείται χρόνος.
Βραχυπρόθεσμα και για κάποιες ημέρες θα κυριαρχήσει το θετικό σενάριο με ευφορία, άνοδο και τοποθετήσεις»

Κυριαρχεί το θετικό σενάριο αλλά για πόσο;

Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης εκτιμώντας αυτό το κλίμα ευφορίας που θα δημιουργηθεί βραχυπρόθεσμα λόγω της έγκαιρης ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης προσδιορίζει την χρονική περίοδο ανόδου των μετοχών και τιμών των ομολόγων σε….μια εβδομάδα.
«Θα έχουμε καλό κλίμα, με άνοδο και κέρδη για μια εβδομάδα μετά πάλι θα θυμηθούμε ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας και θα ανακοπεί η άνοδος.
Πάντως συμφωνώ ότι βραχυπρόθεσμα πάμε πάνω αλλά με προσοχή.
Μετά τα stress tests και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά χωρίς ΑΜΚ το 2018 θα δούμε τιμές μετοχών υψηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης