Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου ενδιαφέρει τους Αμερικανούς επενδυτές

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου ενδιαφέρει τους Αμερικανούς επενδυτές
«Περιμένουμε να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις στην Ελλάδα» σχολίασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα 
Την πρόθεση των Αμερικανών επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το 2018 ως έτος σταθμό για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα, αλλά η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές.
Ο Pyatt τόνισε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική ποικιλίας των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο Pyatt είπε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε μια περίοδο σύσφιξης και συνέχισε: «Βλέπουμε θετικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και περιμένουμε να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις και αν το μήνυμα του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ισχύει».
Εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το μήνυμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είπε, είτε για επενδύσεις στον κινηματογραφικό τομέα ή στα ναυπηγεία ή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
«Για την ενέργεια ο Πρόεδρος κ. Trump επεσήμανε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για αγωγούς και για την αναβάθμιση της μονάδας στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Οπότε όλα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη βαλκανική χερσόνησο» ανέφερε ο πρέσβης και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας.
Είπε επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές, όπως είπε.
Συμπλήρωσε όμως, ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, όπως έδειξε η εμπειρία με την fraport
Τέλος, ανέφερε, ότι έχει δημιουργηθεί μια διμερής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας «ώστε γρήγορα οι αμερικανικές εταιρείες να βρεθούν μπροστά και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα» ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης