Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mario Centeno: Ο Ronaldo της πορτογαλικής οικονομίας πρόεδρος του Eurogroup

Mario Centeno: Ο Ronaldo της πορτογαλικής οικονομίας πρόεδρος του Eurogroup
Ο Σοσιαλιστής Mario Centeno αναλαμβάνει τα ηνία του Eurogroup από τον Jeroen Dijsselbloem
Όταν ο Wolfgang Schaeuble σε έχει χαρακτηρίσει ως ο «Ρονάλντο της πορτογαλικής οικονομίας», με δεδομένη την ισχύ της Γερμανίας και όχι απλά του πρώην υπουργού Οικονομικών της στην Ευρώπη, μάλλον πρόκειται για τίτλο τιμής.
Αυτό ακριβώς ισχύει για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Mário José Gomes de Freitas Centeno, όπως είναι το «σύνολο» του ονόματός του.
Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου 1966, ο Centeno είναι, φυσικά, οικονομολόγος, έχει ακαδημαϊκό παρελθόν, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένας Σοσιαλιστής πολιτικός που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του στις 26 Νοεμβρίου 2015.
Πριν από αυτή τη θέση ήταν οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of Portugal.
Ολοκλήρωσε τις οικονομικές του σπουδές στο ISEG-Technical University της Λισαβόνας το 1990, ενώ διαθέτει δύο masters.
Το πρώτο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (από το ISEG-UTL το 1993) και το δεύτερο στην Οικονομική Επιστήμη (από το Harvard University το 1998), ενώ έλαβε και PhD στην Οικονομική Επιστήμη από το Harvard το 2000.
Ειδικότητά του θεωρείται η αγορά εργασίας, καθώς υπήρξε και μέλος της Executive Committee of European Association of Labor Economists (EALE) από το 2003 έως και το 2005.
Από το 2004 έως το 2013 ήταν ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας και μεταξύ 2004-2013 μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν.
Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας, όντας μέλος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας, εφάρμοσε ορισμένα μέτρα που «διέγραψαν» ορισμένους από τους σκληρούς όρους της λιτότητας που είχε επιβληθεί στη χώρα.
Μεταξύ των μέτρων να λάβει ώστε να στηρίξει τόσο την οικονομία όσο και τους εργαζόμενους ήταν η αύξηση των μισθών και των συντάξεων στον δημόσιο τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης