Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γκότσης (Επ. Κεφαλαιαγοράς) στο BN: Οι τράπεζες να πάρουν αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς - Τι θα κάνω με τα funds

Γκότσης (Επ. Κεφαλαιαγοράς) στο BN: Οι τράπεζες να πάρουν αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς - Τι θα κάνω με τα funds
Γκότσης (Επ. Κεφαλαιαγοράς): Οι τράπεζες να πάρουν αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης μιλά στο bankingnews.gr για την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων.
Λέει το πως αντιμετωπίσθηκε το θέμα με τις Εισαγγελικές έρευνες.
Ο κ. Γκότσης είναι ξεκάθαρος για το ποιος έχει την ευθύνη.
Ο κ. Γκότσης  μιλά για τους πορφυρογέννητους προέδρους και διατυπώνει πικρία για τα πικρόχολα δημοσιεύματα με αναφορές για ταξίδια στο εξωτερικό  για την ΕΚ.
«Χτυπάνε το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι» λέει χαρακτηριστικά και μιλά για την ταπεινή καταγωγή του από τα Καλάβρυτα.
Ο πρόεδρος της ΕΚ. λέει πως θα  εισπραχθούν τα πρόστιμα από τα Funds που έπεσαν στη τσιμπίδα.
Ο καθηγητής οικονομολόγος Χαράλαμπος Γκότσης υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να τολμήσουν να πάρουν αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς και κυρίως να προστατεύσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις, να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των διοικήσεων που δεν τα κατάφεραν.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρόεδρου κ. Χ.Γκότση στο Νίκο Θεοδωρόπουλο
 
Πώς φθάσαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράs.
Οι εισαγγελικές έρευνες όπως και οι ευθύνες έπεφταν στις πλάτες των υπαλλήλων αυτή ήταν η αιτία;


Χαράλαμπος Γκοτσης: Με τον καινούργιο νόμο για την χειραγώγηση, ο οποίος είναι πολύ  αυστηρός νόμος και με σημαντικές προεκτάσεις.
Γιατί δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που βλέπετε, όπως είναι οι χρηματικές, πάρα πολλές υποθέσεις από αυτές  πρέπει να πηγαίνουν και στον Εισαγγελέα.
Εμείς έχουμε δυο Διευθύνσεις που έχουν θέματα για να πάνε στον Εισαγγελέα.
Είναι η Διεύθυνση της Εποπτείας που δέχονται συναλλαγές και η άλλη η Διεύθυνση Εισηγμένων Εταιριών που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις.
Γιατί τις υποθέσεις της εποπτείας ο νόμος είναι τελείως καθαρός διότι το προσδιορίζει με σαφήνεια και στην πράξη βάζει όρια και «κόφτες».
Λέει ότι εάν κάποιος κάνει συναλλαγές, σε μια περίοδο που υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό, προχωράμε σε έλεγχο, στη  συνέχεια παίρνουμε απόφαση και τις στέλνουμε κατευθείαν στον Εισαγγελέα.

Ποια είναι η δεύτερη περίπτωση;

Χαράλαμπος Γκοτσης: Η δεύτερη περίπτωση συνδέεται με τον παλαιό και το νέο νόμο ότι για να στείλεις τη  υπόθεση στον Εισαγγελέα εκτός από την διοικητική κύρωση πρέπει να προκύπτει και όφελος.
Για αυτόν που κάνει την συναλλαγή ή σκόπιμα δεν εμφανίζει μια μεταβολή μέσα στις οικονομικές καταστάσεις για ένα θέμα.
Ας πούμε ένα δάνειο, δεν το έχει περάσει στις λογιστικές καταστάσεις.  
Μετά τις παρεμβάσεις αυτές όμως στρεβλώνεται η εικόνα για τον επενδυτή.

Πώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Χαράλαμπος Γκοτσης: Στη συνέχεια  πήραμε λοιπόν την γνωμάτευση από τον Άρειο Πάγο, την δώσαμε  στις Διευθύνσεις και  οι Διευθύνσεις, λένε δώστε μας οδηγίες, όπως ξέρεις είμαι Οικονομολόγος. 
Δίνω στην νομική μου υπηρεσία εντολή και ζητάω να βγουν κάποιες οδηγίες διότι το απαιτούν οι Διευθύνσεις.
Με  την έκδοση των  οδηγιών οι Διευθύνσεις είχαν κάποιες αν θέλεις αντιρρήσεις.
Βέβαια όταν μου λες και  ζητάς να σου δώσω οδηγίες, δεν διαπραγματευόμαστε τι οδηγίες

 Στις  οδηγίες  υπήρξαν  οι αντιδράσεις;

Χαράλαμπος Γκοτσης: Στέλνουμε λοιπόν τις οδηγίες, υπήρξαν αντιδράσεις.
Αντί λοιπόν να έρθουν σε μας – είναι από τους κύριους λόγους γιατί έγινε η απεργία – αντί λοιπόν να έρθουν σε εμάς και να πουν ξέρετε κάτι;
Ένα, δυο, τρία, σε αυτά εμείς έχουμε αντιρρήσεις και θα θέλαμε να το κουβεντιάσουμε μήπως μπορούμε να βρούμε μια λύση.
Αντί να κάνουν αυτό προκηρύσσουν απεργία.

Πως αντιδράσετε στην απεργία;

Χαράλαμπος Γκότσης: Πράγματι αιφνιδιασθήκαμε, εγώ δεν τοποθετούμε, δεν έχω τοποθετηθεί καθόλου διότι δεν ήθελα να απαξιώσω την κίνηση αυτή.
Στη συνέχεια καλέσαμε εμείς τους δυο διευθυντές, των δυο διευθύνσεων και συζητήσαμε τα θέματα και βρήκαμε λύση και στις οδηγίες.
Έχει λήξει δηλαδή το θέμα, βρήκαμε λύση.
Ξέρουν οι υπάλληλοι ποια θα είναι η δουλειά τους στην διαδικασία.
Εμείς παίρνουμε την ευθύνη, μην γελιόμαστε τώρα, οι υπηρεσίες.
Η Διοίκηση έχει πρόβλημα όταν δεν ακούει της υπηρεσίες και τις γράφει στα παλιά της τα παπούτσια; Εμείς ακολουθούμε τις εισηγήσεις των υπαλλήλων.  

Τελικά ποιος έχει την ευθύνη;

Χαραλάμπος Γκότσης: Την ευθύνη την έχουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι την ημέρα εκείνη παρόντα και υπογράφουνε την συγκεκριμένη απόφαση.
Ούτε ο Εισηγητής, ούτε ο Νομικός Σύμβουλος, ούτε κανένας, εμείς τα εγκαλούμε, έτσι;
Άρα λοιπόν δεν είπαμε ποτέ εμείς ότι δεν θα έχουμε εμείς την ευθύνη, ότι θα φεύγουνε για την Εισαγγελία π.χ. από τις Διευθύνσεις απευθείας, αυτά πάνε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Άρα εμείς έχουμε την ευθύνη, έτσι;
Ξεκάθαρα πράγματα.
Όμως ο υπάλληλος μπορεί να κληθεί να εξηγήσει, την  ανάλυση που είχε κάνει.

Οι υπάλληλοι διατύπωσαν φόβους μήπως στη συνέχεια δεχθούν αγωγές από τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία τους έγινε έλεγχος;

Χαράλαμπος Γκότσης: Αν  εσύ τον στείλεις στον Εισαγγελέα και πάει μετά – γιατί έχουμε τέτοιες περιπτώσεις – στα δικαστήρια και αθωωθεί, θα έχεις τον κάθε «Χ» μεγαλόσχημο ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει με ένδικα μέσα  εναντίον του υπαλλήλου.
Να κάνει μια αγωγή, σε  έναν υπάλληλο των 1.500 ευρώ ενώ πίσω του έχει εκατομμύρια και στρατιές δικηγόρων.
Όμως ο υπάλληλος μπορεί να κληθεί να διατυπώσει τα επιχειρήματά του για την υπόθεση που έκανε το έλεγχο.

Τώρα εσείς που αναλάβατε, έχετε παλιές υποθέσεις που ήταν στο συρτάρι;

Χαράλαμπος Γκότσης: Όλες παλιές είναι αυτές.
Όλες αντιμετωπίζονται.
Οι οποίες ελέγχονται, είναι τόσο περίπλοκες συνήθως που χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που και για μένα μου φαινότανε πριν έρθω εδώ ότι είναι υπερβολικό.
Αλλά όταν μπεις λοιπόν στην διαδικασία του να ερευνήσεις μια υπόθεση, βλέπεις ότι υπάρχει, απαιτείται πολύς χρόνος.
Δεν είναι ότι πήρες ένα φάκελο που τον έχεις εδώ, τον κοίταξες, τον διάβασες, τον μελέτησες ένα μήνα, δυο, τρεις τέσσερις ημέρες μετά βγάζεις ένα πόρισμα.
Είναι ότι για να ολοκληρωθεί ένας φάκελος και να βγάλεις συμπέρασμα ασφαλές, διότι εδώ πρόκειται για επιχειρήσεις, εδώ πρόκειται για ανθρώπους, χρειάζεσαι να συλλέξεις στοιχεία από πολλές πηγές, πιθανές πηγές που μπορεί να εμπλέκονται.
Και οι πιθανές πηγές μπορεί να είναι, ένα fund στην Κύπρο, μια off shore στον Παναμά, μια άλλη στο Λουξεμβούργο.  
Δηλαδή όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε, ή από κάποιον άλλον μπορεί να του ζητάς και να μην στα δίνει, η Τράπεζα της Ελλάδος ή κάποια άλλη υπηρεσία στο εξωτερικό.
Να μην στα δίνει και να χρειάζεται υπενθύμιση μετά από δυο μήνες, και μετά πάλι.

Τα fund που κάνουν ανοιχτές πωλήσεις θα πληρώσουν.
Τι πρόκειται να γίνει;  


Χαράλαμπος Γκότσης: Όταν είχα έρθει εδώ πριν από δυο χρόνια και το άκουσα αυτό το πράγμα μου φάνηκε παράξενο και αναρωτήθηκα δεν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο;
Όχι μου είπαν διότι χρειάζεται ΑΦΜ, πρέπει να έχει ΑΦΜ.
Το φορολογικό μας σύστημα δεν δίνει ΑΦΜ σε επενδυτές με έδρα εκτός Ελλάδος.
Βέβαια τα Fund μας ρωτούν και μας δηλώνουν ότι θέλουμε να είμαστε εντάξει με τις εποπτικές αρχές, κι έτσι είναι οι περισσότεροι.
Μας ρωτούν, πως θα  πληρώσουμε το πρόστιμο.
Η λύση δόθηκε με το άνοιγμα ενός λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος εάν δεν θέλουν να το καταθέσουν, δεν μπορείς να πάρεις μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Αλλά επειδή πιστεύω και σε συζητήσεις που έχω κάνει, ότι τα περισσότερα funds θέλουν να τα έχουν καλά με τις εποπτικές Αρχές, και επειδή πρόκειται για μεγάλα funds του εξωτερικού, συνήθως αυτοί τα πληρώνουν γιατί θέλουν να είναι εντάξει.  
Να σημειωθεί ότι ετοιμάζετε νομοσχέδιο που θα προβλέπει τα funds να έχουν ΑΦΜ.

Για τα  δημοσιεύματα του Τύπου και τα ταξίδια  κ. Γκότση τι έχετε να απαντήσετε;

Χαράλαμπος Γκότσης: Δεν ορίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος που θα γίνει η παγκόσμια διάσκεψη όλων των κεφαλαιαγορών του κόσμου.  
Όρισε λοιπόν ο Αμερικάνος που είναι πρόεδρος τώρα, την Τζαμάικα για να είναι κοντά ή δεν ξέρω τι, ή γιατί έχει φιλικές σχέσεις, δεν ξέρω για ποιο λόγο.
Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πάω εκεί, τώρα τον επόμενο χρόνο γίνεται στην Βουδαπέστη, δεν θα πει τίποτα κανείς βέβαια γιατί είναι στην Βουδαπέστη.
Αν γινόταν όμως που να πω;  
Στη Νέα Ζηλανδία π.χ., θα σου έλεγε πάει ταξίδι στην Νέα Ζηλανδία.
Κι αυτά τα γράφουν κυρίως για μένα, γιατί τους προηγούμενους που ήταν,  πορφυρογέννητοι οι περισσότεροι, δεν έγραφε κανείς τίποτα, για μένα αν θέλεις που είμαι ένας καθηγητής ο οποίος προέρχομαι και από ταπεινή περιοχή, από τα Καλάβρυτα, και επειδή δεν έχω και τις πολιτικές στηρίξεις τις μεγάλες από πουθενά, άντε να τον «κοπανήσουμε» ας πούμε για να χτυπάμε το σαμάρι βέβαια, για να ακούσει ο γάιδαρος, γιατί δεν νομίζω ότι είμαι εγώ το αντικείμενο.

Για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια τι έχετε να πείτε;

Χαράλαμπος Γκότσης: Οι τράπεζες πρέπει να τολμήσουν να πάρουν αποφάσεις και για τους πλειστηριασμούς και να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Ξεκίνησαν δειλά, δειλά, για τις αναδιαρθρώσεις την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, όπως και την απομάκρυνση των προηγούμενων διοικήσεων.
Ο μοναδικός σκοπός των τραπεζών είναι η προστασία του δημόσιου πλούτου δηλαδή μια βιώσιμη επιχείρηση δεν μπορεί να απαξιωθεί διότι ο βασικός  μέτοχος και ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί μία λύση χωρίς τη δική του συμμετοχή στην εταιρεία.
Πρέπει οι τράπεζες να προστατέψουν τον εθνικό πλούτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης