Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έβαλε τελικώς (;) 4 δισ. ευρώ στο ταμείο της η Εθνική Τράπεζα από το swap TITLOS

Έβαλε τελικώς (;) 4 δισ. ευρώ στο ταμείο της η Εθνική Τράπεζα από το swap TITLOS
Το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής που αναφερόταν στο prospectus του TITLOS του οποίου έκανε η Εθνική Τράπεζα
Τη χρήση του δικαιώματος να αποπληρωθεί το δάνειο εντός εξήντα ημερών από την ημέρα της τελευταίας πληρωμής των τόκων με γραπτή προειδοποίηση φαίνεται πως έκανε η Εθνική Τράπεζα στην περίπτωση της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων με το δημόσιο μέσω του SPV TITLOS.
Στη σύμβαση του Titlos προβλεπόταν μια τέτοια δυνατότητα και η Εθνική φαίνεται ότι έκανε χρήση της παραγράφου 5 b (ii)  που της έδινε το δικαίωμα να ζητήσει την εξόφληση του δανείου καταβάλλοντας συγκεκριμένα fees. (Βλέπε φωτό)
Θεωρητικά η Εθνική θα πρέπει να έχει καταβάλλει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση έως την 1 Δεκεμβρίου και την ίδια στιγμή να έχει λάβει περί τα 4 δισ. ευρώ ρευστότητα η οποία υπολογίζεται ότι είναι η τρέχουσα αξία του δανείου που έχει χορηγήσει μέσω της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων στο ελληνικό δημόσιο.
Δεν προκύπτει να έχει λάβει ως αντάλλαγμα αντί για μετρητά άλλους τίτλους καθώς δεν υπήρξε καμία σχετική έκδοση ενώ οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα γίνουν αύριο και είναι τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας ανέρχονται συνολικά σε 2,25 δισ. ευρώ ποσό μικρότερο από όσο θεωρητικά έχει λάβει η Εθνική Τράπεζα.
Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε από την Εθνική Τράπεζα ούτε από τον ΟΔΔΗΧ για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Είναι προφανές ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η Εθνική ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά το ποσό των 4 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα απαλλάχθηκε από ετήσιες ζημίες που φέτος θα ξεπερνούσαν τα 120 εκατ. ευρώ θα πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Τράπεζα.
Επισημαίνεται ότι ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Φραγκιαδάκης ήταν treasurer της Εθνικής όταν έγινε το περίφημο swap και το ελληνικό δημόσιο αποπλήρωσε τη Goldman Sachs μεταφέροντας την υποχρέωσή του στην Εθνική.
Η αποπληρωμή του χρέους μειώνει ισόποσα το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκαν τυχόν ταμειακά διαθέσιμα ως ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την έκδοση του επόμενου ομολόγου που θα αυξήσει ισόποσα το δανεισμό ή να προετοιμάζεται ειδική έκδοση για την Εθνική η οποία θα λάβει ομόλογα τα οποία θα χρησιμοποιήσει για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου η ακύρωση του TITLOS ολοκληρώθηκε κανονικά.





Νίκος Καρούτζος
nkarourtzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης