Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κλιμάκιο των δανειστών «χτενίζει» την ρύθμιση των 120 δόσεων, ΦΠΑ σε 32 νησιά και τις «μαύρες λίστες» των οφειλετών

Κλιμάκιο των δανειστών «χτενίζει» την ρύθμιση των 120 δόσεων, ΦΠΑ σε 32 νησιά και τις «μαύρες λίστες» των οφειλετών
Αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης
Τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που απορρέουν από την τεχνική συμφωνία ( SLA) σπεύδει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ενώ συνεχίζονται στο Χίλτον οι διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών αρμόδιο για φορολογικά ζητήματα. Το κλιμάκιο θα φύγει από την Αθήνα εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και επέλθει συμφωνία με τα για τα εξής θέματα:
*Της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων: Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία που προβλέπει 120 δόσεις και θα αφορά περίπου ένα1 εκατ. εργοδότες ή αυτοαπασχολούμενους με χρέη έως 50.000 ευρώ. Όσοι οφειλέτες πληρούν τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν, αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε έως 10 έτη, με «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις τους.
*Την αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Β. Αιγαίου:  Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί ισοδύναμα ώστε να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο μέχρι το τέλος του 2018, το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε αυτά 32 νησιά. Εφόσον δεν βρεθούν τότε από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά νησιά θα αυξηθούν στα επίπεδα που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα επιφέροντας με αυτό τον τρόπο εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.
Ο ΦΠΑ από  5%, 9% και 17% που είναι σήμερα θα ψηλώσει σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα.
Ένα ακόμη προαπαιτούμενο από την 3η αξιολόγηση είναι και η δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ στα οποία θα περιλαμβάνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Η λίστα θα είναι κοινή και αναγράφεται σε αυτή το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου στη φορολογική διοίκηση και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΑΟ έχει ήδη αποστείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα στοιχεία για τους μεγαλο-οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και μετά από μια σύντομη επεξεργασία θα συνδυαστούν με τα στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες της φορολογικής διοίκησης και θα αναρτηθούν στη συνέχεια στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).
Στην δημοσιότητα θα δοθούν δύο λίστες, μία για φυσικά και μία για νομικά πρόσωπα.

Η λίστα για τα φυσικά πρόσωπα θα  περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

-Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.
-Επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα.
-Βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ο κατάλογος των οφειλετών για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα περιλαμβάνει:

-Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
-Επωνυμία, διεύθυνση έδρας.
-Βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε. Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Οι οφειλέτες πριν βγουν τα στοιχεία τους στη φόρα  θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία.
Τουλάχιστον οχτώ ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση των λιστών θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με την οποία θα καλούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον Ε.Φ.Κ.Α., κατά περίπτωση.
Ουσιαστικά θα έχουν μια ευκαιρία να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης