Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τι συμβολίζει η νίκη του Centeno στις εκλογές του Eurogroup

FT: Τι συμβολίζει η νίκη του Centeno στις εκλογές του Eurogroup
O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Mario Centeno, εκλέχθηκε πρόεδρος του Eurogroup στη θέση του Jeroen Dijsselbloem
Την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, Mario Centeno, σχολιάζουν σήμερα (5/12/2017) οι Financial Times κάνοντας μάλιστα λόγο για νίκη κατά των μέτρων λιτότητας.
«Η ευρωζώνη γιορτάζει την εκλογή του πρώτου προέδρου του Eurogroup από την νότια Ευρώπη.
Για τους υποστηρικτές του, η νίκη του κεντροαριστερού Πορτογάλου, Mario Centeno, σηματοδοτούν μια νίκη κατά των πολιτικών λιτότητας σε ένα θεσμό που κυριάρχησε στη λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη κατά τα τελευταία επτά χρόνια» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται, η ανάληψη αυτών των καθηκόντων από μια χώρα που ήταν σε πρόγραμμα διάσωσης αλλά και από ένα κόμμα που είναι κατά των μέτρων λιτότητας «είναι φορτωμένη με πολλούς συμβολισμούς».
Εξάλλου, οι Αριστεροί επικριτές του Eurogroup κάνουν λόγο για θεσμική προκατάληψη υπέρ της οικονομικής τιμωρίας και κατηγορούν το Συμβούλιο ότι είναι αιχμάλωτο στα συμφέροντα των μεγαλύτερων δανειστών της στη Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες και οι υπόλοιποι).
Παρ' όλα αυτά, όμως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εκλογή του Centeno είναι απίθανο να επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή στις εργασίες του Eurogroup.
Είναι μια επιλογή όπως πολλές άλλες, χωρίς πολιτικούς υπολογισμούς.
«Ο Centeno έγινε πρόεδρος από τύχη και όχι βάσει σχεδιασμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης είτε αποσύρθηκαν από την κούρσα, είτε ενδιαφέρονται για άλλες θέσεις στην Ευρώπη, την προεδρία του Eurogroup τελικά τη διεκδίκησαν οι μικρές οικονομίες της ευρωζώνης: Λουξεμβούργο, Λετονία, Πορτογαλία και Λετονία.
«Όσον αφορά τις απόψεις κατά της λιτότητας του Centeno, δεν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ο Αριστερός υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας έχει επιβλέψει μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα κάνει τους περισσότερους Γερμανούς περήφανους.
Κερδίζοντας την προεδρία, ο πολιτικός αρχάριος υπογράμμισε ότι η δουλειά του ήταν να παίξει ουδέτερο ρόλο στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αντί να πιέζει τα παραδοσιακά αίτια του αριστερού» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης