Τελευταία Νέα
Οικονομία

Costello: Ακατάλληλος ο όρος «καθαρή έξοδος» - Πολυετής προσπάθεια για μείωση των NPLs σε βιώσιμα επίπεδα

tags :
Costello: Ακατάλληλος ο όρος «καθαρή έξοδος» - Πολυετής προσπάθεια για μείωση των NPLs σε βιώσιμα επίπεδα
O Costello τόνισε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια έως ότου μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμα επίπεδα
Ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν είναι κατάλληλος, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, Declan Costello, προσγειώνοντας με αυτή τη δήλωση την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί σε έξοδο από τα μνημόνια χωρίς να χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.
Επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια έως ότου μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμα επίπεδα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Costello, o όρος «clean exit» δεν είναι ο καταλληλότερος, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη.
Όσον αφορά το χρέος, οι  αποφάσεις θα ληφθούν μόνο αφού το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, προς το παρόν δεν έχουν γίνει ούτε καν συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι καλύτερες λύσεις.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός χρονοδιαγράμματος,  οι ελληνικές αρχές πρέπει να φέρουν ένα πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα δεύτερο στις αρχές Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος από τον Φεβρουάριο του 2018.
«Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα τους, έχει μπει σε θετική τροχιά και έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μία θετική τροχιά που επιτρέπει να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Είναι σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα πριν από τις 24 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup», τόνισε.
Όσον αφορά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, ο Costello υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η άρση της αβεβαιότητας, θα πάρουν πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να λυθούν όλα τα ζητήματα μέχρι τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη φορολογία από τις οποίες πάντως δεν αποκλείονται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα,
Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, με τη μείωση των συντάξεων που προβλέπεται να γίνει θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα θα επιτύχουν περιθώρια για να αλλάξει η σχέση φόρων και δαπανών.
Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, ο Costello τόνισε τα εξής:
   - Έχει συμφωνηθεί το ύψος του πλεονάσματος για το 2017 και τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2018.
Τα Ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα υπάρξει περιθώριο ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών.
   - Αντλούμε ικανοποίηση από τις πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Χαιρετίζουμε αυτά που κάνει ο ΟΔΔΗΧ που είναι πολύ σημαντικά για τη ρευστότητα.
   - Το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθεσίας για τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει θεσπιστεί με τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Τώρα, θέλουμε να δούμε δράσεις για την υλοποίησή τους.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, η προσοχή μας είναι εστιασμένη στην υλοποίηση.
Βλέπουμε πρόοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια προσπαθειών, προκειμένου το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα.
   - Υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση επενδύσεων, την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
     - Η καλύτερη επίδοση της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη και επιβολή του νόμου θα βοηθήσει στη μείωση των φόρων.
   - Αν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό θα οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο αντί για φαύλο. Η εμπιστοσύνη θα φέρει την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης