Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κάτω του 5% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου για πρώτη φορά από το 2009

FT: Κάτω του 5% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου για πρώτη φορά από το 2009
Κάτω του 5% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2009
Ισχυρό ράλι καταγράφουν σήμερα (05/12/2017) τα ελληνικά ομολόγα, καθώς το επενδυτικό κλίμα στη χώρα συνεχίζει να βελτιώνεται μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και των διεθνών πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα κατά 0,539 ποσοστιαία μονάδα, στο 4,775%.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι εξαιρετικά μικρή, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους της κατέχεται από πιστωτές στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.
Ωστόσο, οι αποδόσεις λειτουργούν ως ένας χρήσιμος δείκτης της αισιοδοξίας των επενδυτών για την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με τους «FT», η απόδοση του 10ετούς ομολόγου δεν έχει βρεθεί κάτω του 5% από το 2009 - λίγο πριν η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης οδηγήσει στην πρώτη διεθνή διάσωση της χώρας το 2010.
Η απόδοση ανήλθε στα μέγιστα επίπεδά της το 2012, και συγκεκριμένα στο 33,7%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του «Bloomberg».
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται.
Όπως σχολιάζουν οι «FT», η κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Το ελληνικό ΑΕΠ ήταν ουσιαστικά σταθερό σε ετήσια βάση από το 2014 έως το 2016, μετά από πέντε χρόνια απότομων υφέσεων, με αποκορύφωμα τη συρρίκνωση κατά 9,1% το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει στο 1,4% φέτος και θα ανέλθει στο 2,3% το 2018.
Η είδηση το σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η χώρα θα μπορέσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018, κάτι που προσφέρει περαιτέρω ώθηση στο επενδυτικό συναίσθημα.
Παρά το ράλι στα ομόλογα, ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά Ελλάδας έκλεισε με απώλειες.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης