Διεθνή

ΝΥΤ: Συγκρούσεις στην Αθήνα ενάντια στις εργατικές μεταρρυθμίσεις

ΝΥΤ: Συγκρούσεις στην Αθήνα ενάντια στις εργατικές μεταρρυθμίσεις
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που αφορά τις απεργίες
Διαδηλωτές διαμαρτυρηθήκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας και συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, διαμαρτυρόμενοι για μία νέα συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών που περιλαμβάνει τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Τα εργατικά συνδικάτα κάλεσαν επίσης γενική απεργία για τις 14 Δεκεμβρίου 2017.
Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να περάσουν από ένα μπλόκο και συγκρούστηκαν με αξιωματικούς.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να ανοίξουν την κλειστή είσοδο του Υπουργείου Εργασίας σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο κέντρο της πόλης.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης, με προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των σόσεων του προγράμματος διάσωσης στα τέλη Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προσπαθειών, για την εκκαθάριση μιας τεράστιας ποσότητας καθυστερημένων δανείων των τραπεζών - μέτρα που είναι και πολιτικά μη δημοφιλή.
Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενες στην Ελλάδα, όπου η ανεργία παραμένει πάνω από 20% και τα επίπεδα φτώχειας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από τότε που η χώρα ζήτησε για πρώτη φορά διεθνή χρηματοοικονομική διάσωση το 2010.
Μία νομοθετική τροπολογία για αυστηρότερους κανόνες απεργίας προτάθηκε στο κοινοβούλιο, ως μέρος μη συμφωνημένου νομοσχεδίου αργά τη Δευτέρα και αποσύρθηκε ώρες αργότερα για περαιτέρω διαβούλευση.
Η διαδήλωση της Τρίτης διοργανώθηκε από το συνδικάτο που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
"Αυτή η κυβέρνηση, εξέπληξε όλους με την προθυμία της να λάβει εντολές από τους πιστωτές", ανέφερε ο αναπληρωτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Χρήστος Κατσώτης.
Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ελλάδας κάλεσαν σε 24ωρη απεργία, ενάντια στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, στις 14 Δεκεμβρίου.
"Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα αποδυναμώνει το πιο θεμελιώδες εργαλείο συλλογικής δράσης, το δικαίωμα στην απεργία", δήλωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, η μεγαλύτερη ένωση της χώρας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης