Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρ: Ο προϋπολογισμός του 2018 σχεδιασμένος να αντέξει το οικονομικό μποϊκοτάζ

tags :
Κατάρ: Ο προϋπολογισμός του 2018 σχεδιασμένος να αντέξει το οικονομικό μποϊκοτάζ
Το οικονομικό μποϊκοτάζ η μεγαλύτερη πρόκληση το 2018 για το Κατάρ 
Ο κρατικός προϋπολογισμός του Κατάρ για το 2018 θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των τοπικών βιομηχανιών και του ιδιωτικού τομέα, καθώς η χώρα επικεντρώνεται να αντέξει το μποϊκοτάζ από τα άλλα αραβικά κράτη, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ali Sherif al- Emadi την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017.
Σε ομιλία σε διεθνή επιχειρηματική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς έξι μήνες μετά τη διακοπή των διπλωματικών και εμπορικών δεσμών από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, ο al- Emadi δήλωσε ότι η οικονομία είχε αποφύγει σοβαρές ζημιές.
Όπως πρόσθεσε ότι το Κατάρ ήταν αποφασισμένο να μην καταστεί ξανά τόσο ευάλωτο όσο ήταν στις πρώτες εβδομάδες του μποϊκοτάζ, όταν το κλείσιμο των συνόρων του με τη Σαουδική Αραβία, μείωσε τις εισαγωγές φρέσκων τροφών, ενώ και άλλες χώρες του Κόλπου τράβηξαν δισεκατομμύρια δολάρια από καταθέσεις από τις τράπεζές του
"Θα χρειαστούν χρόνια για να ξεχάσουν οι άνθρωποι και δεν νομίζω ότι θα ξεχάσουν", ανέφερε, περιγράφοντας τους τελευταίους μήνες ως «τεστ αντοχής» για το Κατάρ οικονομικά, στρατιωτικά και κοινωνικά.
Στο συνέδριο της Τρίτης, ο Emadi και άλλοι ανώτεροι οικονομικοί παράγοντες του Κατάρ, προσπάθησαν να πείσουν εκατοντάδες τοπικούς και ξένους επιχειρηματίες ότι η Ντόχα θα μπορούσε να αντέξει το μποϊκοτάζ επ 'αόριστον αν χρειαζόταν.
Ο Emadi είπε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει επιδοτήσεις για την ανάπτυξη ορισμένων τομέων της οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης.
Η Ντόχα εξετάζει επίσης πώς μπορεί να καταστήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, πρόσθεσε.
Ένας τομέας στον οποίο επικεντρώνεται το Κατάρ είναι η γαλακτοκομική βιομηχανία, όπου μια τοπική εταιρεία χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία για την αύξηση των βοοειδών στην έρημο.
Ο Emadi προέβλεψε ότι η χώρα θα είναι απόλυτα αυτάρκης σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, μετά την πρώτη επέτειο του μποϊκοτάζ.
Είπε επίσης ότι η Ντόχα εξετάζει την πτηνοτροφία και ότι οι εργασίες για την επένδυση ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα κατέθεσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε τοπικές τράπεζες για να τις στηρίξουν από τις αποσύρσεις κατά τη διάρκεια του μποϊκοτάζ και ο Emadi κατέστησε σαφές ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ήταν διατεθειμένος να καταθέσει δισεκατομμύρια περισσότερα αν χρειαζόταν.
"Εάν παρατηρήσουμε συστηματικό κίνδυνο στην κατάσταση του Κατάρ, θα διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει.
Δεν υπάρχει κανένα λάθος σε αυτό. "
Ωστόσο, ο Rory Fyfe, επικεφαλής των οικονομικών της Εθνικής Τράπεζας του Qatar της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, δήλωσε ότι οι καθαρές εκροές από το τραπεζικό σύστημα του Κατάρ είχαν σταματήσει τον Νοέμβριο.
Οι κυβερνητικές δαπάνες για να αντισταθούν στο μποϊκοτάζ έχουν προκαλέσει εικασίες ότι το Ταμείο Επενδύσεων του Κατάρ, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενα στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορεί να πουλήσει μερικά από τα κεφάλαιά του για να αυξήσει τα μετρητά.
Τα αξιόλογα ξένα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει το Ταμείο, όπως το μερίδιο στη Volkswagen, ο ουρανοξύστης Shard του Λονδίνου και το πολυκατάστημα Harrods, προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις.
Ο Fyfe δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα του Κατάρ δεν θα αποτελέσει πρόκληση το προσεχές έτος και ότι η κυβέρνηση και ορισμένες τράπεζες είναι πιθανό να στραφούν στη διεθνή αγορά ομολόγων.
Η κυβέρνηση θα μπορέσει άνετα να αντλήσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της έκδοσης διεθνών ομολόγων το 2018, δήλωσε ο Yousef al-Jaida, διευθύνων σύμβουλος του Οικονομικού Κέντρου του Κατάρ, επικαλούμενος το αυξημένο ενδιαφέρον για το χρέος του Κατάρ στα ασιατικά ταμεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης