Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν μέσω αβεβαιοτήτων και κρίσεων ξεκινά η σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Εν μέσω αβεβαιοτήτων και κρίσεων ξεκινά η σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Εν μέσω αβεβαιοτήτων και κρίσεων ξεκινά η σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Ο πόλεμος στην Υεμένη και η κρίση με το Κατάρ αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ετήσια σύνοδο των ηγετών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου που ανοίγει σήμερα (5/12) στο Κουβέιτ σε ένα τεταμένο κλίμα και με μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με το ποιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν.
Στο Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου –που ιδρύθηκε το 1981 συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την παρουσία πολλών ηγετών των έξι χωρών μελών.
Ο εμίρης του Κατάρ Al Thani, η χώρα του οποίου είναι στο επίκεντρο της κρίσης, έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.
Όπως μετέδωσαν λίγο τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, το Ριάντ θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Adel bin Ahmed Al-Jubeir  καθώς ο βασιλιάς θα είναι απών από τη σύνοδο.
Άγνωστη παραμένει η εκπροσώπηση του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος διέκοψαν αιφνιδιαστικά τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει εξτρεμιστικά κινήματα και ότι δεν λαμβάνει επαρκείς αποστάσεις από το σιιτικό Ιράν.
Μαζί έχουν επιβάλει εμπάργκο στη Ντόχα.
Όλες οι απόπειρες επίλυσης της κρίσης με τη Ντόχα, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες και καταγγέλλει τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, έχουν αποβεί μάταιες μέχρι στιγμής.
Εξάλλου λίγες ώρες πριν τη σύνοδο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας «κοινής επιτροπής στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας» με τη Σαουδική Αραβία.
Η επιτροπή αυτή θα είναι αρμόδια «για τη συνεργασία και τον συντονισμό» μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου των Εμιράτων του σεΐχη Al Nahian.
Χθες Δευτέρα (4/12) οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ συμμετείχαν σε προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις, τις πρώτες συναντήσεις σε αυτό το επίπεδο μετά το ξέσπασμα της διπλωματικής κρίσης πριν έξι μήνες.
Στη διάρκεια της συνάντησης χθες ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Al Zagianyu δήλωσε ότι η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτική, απαιτούν ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ενότητας μεταξύ των μελών του.
Η σύνοδος πραγματοποιείται την ώρα που το Ριάντ εντείνει τις αεροπορικές του επιδρομές στη Σανάα, πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου επεμβαίνει στρατιωτικά από το 2015, κυρίως μετά την κατάρρευση της συμμαχίας μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Al Salex, αλλά και τον φόνο του τελευταίου.
Από την πλευρά του, το Κουβέιτ και το Ομάν δεν έχουν συμμετάσχει στο εμπάργκο εις βάρος του Κατάρ.
Τον Οκτώβριο το Μπαχρέιν είχε ζητήσει να ανασταλεί η συμμετοχή του Κατάρ στο Συμβούλιο μέχρι να δεχθεί τα αιτήματα των γειτόνων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης