Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξέμεινε από αγοραστές και αντοχές το ΧΑ - Ποιοι θα μπορούσαν να ήταν οι επόμενοι καταλύτες

tags :
Ξέμεινε από αγοραστές και αντοχές το ΧΑ - Ποιοι θα μπορούσαν να ήταν οι επόμενοι καταλύτες
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά το ελληνικό χρηματιστήριο εφόσον έχει διάρκεια σημειώνουν στελέχη της αγοράς
Την παλιά αρνητική εικόνα θύμισε ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως μπαίνουμε σε μία περίοδο χωρίς σημαντικές ειδήσεις.
Για τη συνέχεια το ζητούμενο είναι αν πρόκειται για μία διόρθωση και μπορεί να επιστρέψει στις ανοδικές συνεδριάσεις το ΧΑ ή αν η άνοδος ήταν μία αναλαμπή η οποία λόγω απουσίας αγοραστών δεν είχε διάρκεια.
Η σημαντική είδηση που προέκυψε δεν είναι άλλη από την υποχώρηση του επιτοκίου του ελληνικού δεκαετές σε επίπεδα κάτω από 5%, αλλά δεν επηρέασε θετικά το ΧΑ.
Η αγορά φάνηκε πως δεν έχει αντοχές και δεν έχει νέα για να της δώσουν κατεύθυνση αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοϊδης, Νίκος Χρυσοχοΐδης.
Όπως σημειώνει μόλις τέλειωσε και η εκκρεμότητα της αξιολόγησης αμέσως τελείωσε και η όποια προεξόφληση υπήρχε.
Για τον κ.Χρυσοχοΐδη δεν υπάρχουν νέοι επενδυτές και  αυτό είναι το πρόβλημα της αγοράς.
«Προφανώς υπάρχουν εταιρείες που αξίζουν καλύτερης τύχης και φαίνονται από την απόδοση που κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης.
Ο τραπεζικός κλάδος οδηγείται μόνο από ειδήσεις γιατί δεν έχει θεμελιώδη, όπως είναι γνωστό.
Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι μέχρι τέλος του έτους», τονίζει ο κ.Χρυσοχοΐδης.
Βοήθεια στο ΧΑ θα μπορούσε να προσφέρει μία περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή αν κάποια στιγμή υποχωρούσε το επιτόκιο και από το 5% πήγαινε στο 4%, αυτή η εξέλιξη θα βελτίωνε την δίκαιη αποτίμηση πολλών εταιρειών.
Επίσης θετικά σε βοηθούσε και μία καλή λύση για τις τράπεζες που δεν θα έχει κεφαλαιακή ενίσχυση στο άμεσο μέλλον, που όμως αναμένεται προς τον Φεβρουάριο.
Μέχρι τις 725 μονάδες δεν έχει κάποιο τραγικό θέμα η αγορά αλλά θέλει υπομονή και η σημαντική είδηση είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων αλλά προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει την αγορά και οφείλεται στη μεγάλη επιτυχία του rollover, σημειώνει ο οικονομολόγος και στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκάς Παπαϊωάννου.
Το δεκαετές διαγραμματικά δείχνει ότι προσπαθεί να κάνει νέο χαμηλό από εκείνο που είχε γράψει τον Ιανουάριο του 2010 σε μηνιαίο γράφημα.
Η ζώνη από 4,20-5,30 είναι μία ζώνη που έχει κινηθεί για μεγάλο διάστημα και αν μπορέσει να διατηρηθεί κάτω από το μήνα μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι καλή εξέλιξη, σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου.
Αυτό θα βοηθούσε και τους μεγάλους οίκους να δουν με καλύτερο μάτι την επικείμενη  έξοδο της χώρας στις αγορές, την ενδεχόμενη επιμήκυνση και φυσικά το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αρκεί βέβαια να φανεί πως η αποκλιμάκωση έχει διάρκεια, σημειώνει με νόημα ο κ.Παπαϊωάννου.
Το ΧΑ έμεινε σύντομα από καύσιμα επαναφέροντας το προηγούμενο σκηνικό ελεγχόμενης μεταβλητότητας και δημιουργώντας σκεπτικισμό για την επάρκεια των καταλυτών, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.
Η εξήγηση συνδέεται με τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και τη συνεχιζόμενη υστέρηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία οδηγώντας σε αδυναμία σοβαρής επανεκκίνησης, σημειώνει ο κ.Τζάνας.
Στις παθογένειες της ελληνικής αγοράς συμπεριλαμβάνεται ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός συμμετοχής κεφαλαίων επενδυτικού προσανατολισμού με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που επιδιώκουν τη γρήγορη κατοχύρωση κερδών. Ενδεικτικά, η ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων 9μήνου με βελτίωση κερδοφορίας κατά 16,2% για 34 εταιρείες με εξαιρετικά χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά, ελάχιστα εκτιμήθηκε από την επενδυτική κοινότητα που σήμερα ασχολείται περισσότερο με τη διαμόρφωση θέσεων με χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμου στοιχηματισμού σε επιλεγμένες μετοχές (θέσεις short κυρίως), εκδηλώνοντας έτσι και το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καταλήγει ο κ.Τζάνας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης