Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα ασταμάτητα ρεκόρ στη Wall Street και οι φόβοι για την μεγάλη διόρθωση που… δεν έρχεται

Τα ασταμάτητα ρεκόρ στη Wall Street και οι φόβοι για την μεγάλη διόρθωση που… δεν έρχεται
Άτρωτη δείχνει η Wall Street, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για διόρθωση από τους αναλυτές
Η Wall Street ζει αναμφίβολα ιστορικές στιγμές, με τους δείκτες να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αδιαφορώντας για το τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα, αλλά και τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. 
Μόνο οι ελπίδες για επίτευξη προόδου στη φορολογική μεταρρύθμιση ήταν αρκετές για να «στείλουν» τον Dow Jones στις 24.000 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, μόλις έναν μήνα αφότου κατέκτησε το ορόσημο των 23.000.
Ο Dow Jones έχει ενισχυθεί περίπου κατά 6.000 μονάδες από την εκλογή του Donald Trump για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, έχοντας καταρρίψει 80 ημερήσια ρεκόρ από τότε.
Οι S&P 500 και Nasdaq «απολαμβάνουν» επίσης ιστορικά υψηλά, με τον δεύτερο να σημειώνει κέρδη 30% από την εκλογή Trump.

Πού οφείλεται το ράλι;

Καταρχάς στη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3,3% στο γ’ τρίμηνο του 2017 - ο καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2014 και το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με ανάπτυξη άνω του 3%.
Την ίδια ώρα, η παγκόσμια οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, με πολλές μεγάλες οικονομίες να καταγράφουν ανάπτυξη ταυτόχρονα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Η ισχυρή οικονομία τείνει να ενισχύει την αισιοδοξία για τα κέρδη των εταιρειών, που αποτελούν και τον κύριο μοχλό κίνησης για τις τιμές των μετοχών.
Τα εταιρικά κέρδη ήταν ισχυρά φέτος, οδηγώντας τους επενδυτές στο να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για το 2018.
Ωστόσο, ο κύριος λόγος που βρίσκεται πίσω από το ασταμάτητο ράλι στη Wall Street είναι χωρίς αμφιβολία η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.
Η προεκλογική δέσμευση του Trump για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή έχει βοηθήσει τις αμερικανικές μετοχές να καταρρίψουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο μετά τη νίκη του.
Εν τω μεταξύ, ο διορισμός του Jerome Powell στο «τιμόνι» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο «χαίρονται» οι αγορές, δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, τασσόμενος υπέρ μιας σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.

Θα συνεχιστεί το ράλι;

Ο S&P 500 βρίσκεται εν μέσω του ιστορικά μεγαλύτερου σερί χωρίς μια πτώση τουλάχιστον 3%.
Ενώ οι επενδυτές «απολαμβάνουν» σίγουρα τις εξαιρετικές αποδόσεις του 2017, η Morgan Stanley προειδοποίησε ότι αυτή η ηρεμία είναι πιθανό να εξασθενήσει το 2018, καθώς η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας φτάνει σε peak.
Όπως προβλέπει η επενδυτική τράπεζα, μια επιβράδυνση των κερδών αναπόφευκτα θα αποτρέψει τους επενδυτές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Goldman Sachs, που πρόσφατα ανέφερε ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων δεν έχουν βρεθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα από το 1900, προειδοποιώντας ότι «όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν».
Ωστόσο, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από τους αναλυτές, η διόρθωση δεν… έρχεται, ενώ η Wall Street δείχνει άτρωτη, παραμένοντας ανεπηρέαστη από σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η Wall Street αγνόησε παντελώς την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, τερματίζοντας μάλιστα σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι μετοχές βρήκαν στήριξη στην έγκριση από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας της πρότασης της Γερουσίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ούτε καν η είδηση την Παρασκευή (01/12) ότι o Michael Flynn, πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI ήταν αρκετή για να φέρει διόρθωση.
Οι αμερικανικές μετοχές έφτασαν ενδοσυνεδριακά να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ωστόσο αργότερα κατάφεραν να περιορίσουν την πτώση, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι η Γερουσία θα περάσει την πρότασή της για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Σημειώνεται ότι ο Flynn θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Μάλιστα, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,9% σε εβδομαδιαία βάση - η καλύτερη εβδομαδιαία άνοδος του 2017 - ενώ την Πέμπτη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά τις 24.000 μονάδες.
Μετά την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης από τη Γερουσία, η αισιοδοξία των επενδυτών δείχνει να έχει αυξηθεί περαιτέρω, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Dow Jones θα μπορούσε να ξεπεράσει άνετα το ορόσημο των 25.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους.


Η επαναφορά της Wall από το sell-off του Flynn αποτελεί για τους επενδυτές μία ακόμη ένδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς.
Λίγο πριν το τέλος του έτους και οι τρεις δείκτες καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου, ενώ εν αναμονή του παραδοσιακού «Santa Clause rally» - ήτοι του ράλι που είθισται να καταγράφουν οι μετοχές την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου – οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι οι δείκτες θα «χτίσουν» ακόμη περισσότερο τα ετήσια τους κέρδη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Dow Jones έχει σημειώσει κέρδη στο 74% των περιπτώσεων τα τελευταία 100 χρόνια τον Δεκέμβριο, κατά μέσο όρο 1,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Bespoke Investment Group.
Από το 1990, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί στο 82% των περιπτώσεων, κατά μέσο όρο κατά 2,5%.
Αυτή τη στιγμή, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 23% από την αρχή του 2017, ο S&P 500 κατά 18% και ο Nasdaq κατά 26%.

Ο κίνδυνος του κυβερνητικού «shutdown» στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δείχνουν να κάνουν... τα στραβά μάτια απέναντι σε ορισμένους σημαντικούς κινδύνους, φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν το ράλι.
Μέχρι την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ, διαφορετικά η αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθεί για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με... «κλείσιμο (shutdown)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500 είχε υποχωρήσει κατά 2,6% κατά τις 8 ημέρες πριν το shutdown του 2013.
Ωστόσο, με τα εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους, λίγοι είναι αυτοί που θα ρισκάρουν να μείνουν στο περιθώριο αυτού του… πάρτι.

Ελευθερία Πιπεροπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης