Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Θα τελειώσει το ράλι στις μετοχές το 2018, πτώση από τα μέσα του έτους

BofA Merrill Lynch: Θα τελειώσει το ράλι στις μετοχές το 2018, πτώση από τα μέσα του έτους
Το 2018 θα ολοκληρωθεί το ράλι των μετοχών στις ΗΠΑ και διεθνώς
Σε αναπροσαρμογή των προβλέψεών της για το 2018 προχώρησε σε νέο report της η Bank of America "bullish macro outlook for 2018" στο οποίο παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κάνει συστήνει προσοχή στους επενδυτές καθώς εκτιμά  ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να λάβει τέλος το ράλι των αγορών.

BofA Merrill Lynch Global Research Issues Its 2018 Market Outlook

A Year Ahead Forecast So Bullish, It’s Bearish

Η BofA Merrill Lynch εξέδωσε το outlook για το 2018 αναμένοντας ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και σημαντικές αποδόσεις από τις μετοχές οι οποίες θα κορυφωθούν στα μέσα του 2018.
Ωστόσο, προειδοποιεί για σημάδια που δείχνουν ότι το ράλι των αγορών πιθανών να πλησιάζει στο τέλους του σηματοδοτώντας μια πιθανή διόρθωση στα μέσα του 2018.
Προβλέπει μέτρια αποδόσεις από τις μετοχές, αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων, ισχυρότερο δολάριο, υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας και αυστηρότερα πιστωτικά περιθώρια το 2018.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να το μεγάλο ιέμα του 2018, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η αγορά εργασίας αναμένεται να ενισχυθεί.
Η ψήφιση στις ΗΠΑ της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι το κύριο ρίσκο για την οικονομική ανάπτυξη, με εκτεταμένες συνέπειες, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές, συνέπειες οι οποίες δεν έχουν τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι επενδυτές κυνηγούν την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων υψηλής απόδοσης σε μια ανοδική αγορά που ήδη κινείται και ενεργοποιείται από τη ρευστότητα που ρίχνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι Κεντρικές Τράπεζες.

Συνοπτικά έκανε τις ακόλουθες 10 συστάσεις για το 2018

1. Ο δείκτης S&P 500 συνεχίζει να αυξάνεται: Ο δείκτης Standard and Poor's 500 αναμένεται να φθάσει τις 2.800 μονάδες μέχρι το τέλος του 2018.
Τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% με βάση την πρόβλεψη για το 2018 για κέρδη ανά μετοχή 139 δολαριων.
Η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε αρχικά να προσθέσει μέχρι και 19 δολάρια (14%) στα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500 (συμπεριλαμβανομένων 3 δολαρίων από κεφάλαια που θα επαναπατριστούν και από τις αγορές ιδίων μετοχών).
2. Στερεά παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη: Το αληθινό παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 3,8% το 2018 από 3,7% το 2017.
Η αυξητική αυτή τάση αναμένεται να διατηρηθεί στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, με τη ζώνη του ευρώ να διατηρεί την ανάπτυξη το 2018 και το 2019 στο 2% και τέλος η Ιαπωνία με σχεδόν ανάπτυξη 1,5% το 2018.
Συνολικά, οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 5% το 2018, με την Κίνα να σημειώνει ανάπτυξη κατά 6,6%.
3. Σταθερά οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ: Η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ το 2018 αναμένεται στο 2,4% από 2,2% το 2017, αλλά περιορίζεται από τα χαμηλά κέρδη παραγωγικότητας και το βραδύτερο ρυθμό προσλήψεων.
Η ανεργία θα  μειωθεί στο 3,9% το 2018, και μια "σφιχτή" αγορά εργασίας θα αυξήσει τον πιθανότατα τον πληθωρισμό.
Η προτεινόμενη φορολογική περικοπή ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων  θα προσθέσει περίπου 0,3% στην ανλαπτυξη των ΗΠΑ το 2018 και το 2019.
4. Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο: Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο 1,8% στα τέλη του 2018 και 2% στο τέλος του 2019.
Τόσο το μισθολογικό κόστος όσο και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξηθούν, με το εργασιακό κόστος ενδεχομένως να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη χρηματιστηριακή αγορά το 2018.
Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στην Κίνα και στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης.
Στη ζώνη του ευρώ, ο πυρήνας του πληθωρισμού κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφωθεί στο 1,2% μέχρι το τέλος του 2018, πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
5. Προσοχή στις αναδυόμενες αγορές: Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, θα σημάνει ισχυρότερο δολάριο, η ΕΚΤ μειώνει το QE και η κινεζική επιβράδυνση της οικονομίας θα αναγκάσει τους επενδυτές να είναι πιο επιλεκτικοί  στις επιλογές τους στα ομόλογα και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Διατηρούμε την αισιόδοξη άποψή μας για μετοχές των αναδυόμενων αγορών το 2018.
6. Η δημοσιονομική πολιτική σηματοδοτεί υψηλότερα επιτόκια: Η αγορά μπορεί να υποτιμά τον κίνδυνο.
Η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση από την αναμενόμενη.
Εάν η αγορά αρχίσει να εκτιμά τις επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, τα αμερικανικά επιτόκια είναι πιθανών να αυξηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων θα μπορούσαν να φθάσουν το 2,85% το πρώτο τρίμηνο του 2018 και κοντά στο 3% μέχρι τα τέλη του 2018.
Η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει συνεπώς να συμβάλει σε μια απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, καθώς η Fed συνεχίζει σε μια σταδιακή πορεία προς την εξομάλυνση της πολιτικής, ενώ ο ρυθμός σύσφιγξης στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζεται από τις διαπραγματεύσεις του Brexit και τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.
7. Υψηλότερη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες: Το δολάριο αναμένεται να σημειώσει ράλι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, υποστηριζόμενο από την άνοδο των επιτοκίων.
Τρεις παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της μεταβλητότητας.
Αλλαγή πολιτικής στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, επανεκτίμηση της συμπεριφοράς αναζήτησης αξιών και η ανατίμηση του γεωπολιτικού κινδύνου πριμοδότηση.
Ο Δείκτης Δολάριο (DXY) αναμένεται να φτάσει στο 970.
Η ισοτιμία EUR/USD και USD/JPY θα πρέπει να φθάσει το 1,1 ευρώ και τα 122 γεν αντίστοιχα, στις αρχές του 2018.
8. Εμπορεύματα: H τιμή του αργού πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2018.
Η τιμολόγηση των καυσίμων ντίζελ θα μπορούσε να φθάσει τα 90 δολάρια ανά βαρέλι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.
τα θεμελιώδη βελτιώνονται στις ΗΠΑ το φυσικό αέριο, με τις τιμές να φθάνουν τα 3,3 δολάρια/εκατομμύριο BTU.
Μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων, υπάρχει περιορισμένη ανοδική πορεία για το χρυσό το 2018, με τις τιμές να φτάνουν στα 1.326 δολάρια ανά ουγγιά.
Ένα αξιοσημείωτο και ασυνήθιστο ράλι χαλκού το 2017 θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2018, με τις τιμές χαλκού να αυξάνονται στα 3,5 δολάρια/λίβρα στα μέσα του 2018.
9. Τα πιστωτικά spreads "σφίγγουν: Οι θεμελιώδεις τάσεις στις αγορές πιστώσεων αποκλίνουν και δεν υπάρχει ενιαίο συνολικό πιστωτικό κύκλο. ΗΠΑ τα πιστωτικά περιθώρια αναμένεται να καταστούν αυστηρότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 καθώς επικρατεί η πλεονάζουσα ζήτηση.
Συνολική απόδοση 2,2% αναμένεται για τις υψηλής ποιότητας αμερικανικά εταιρικά ομόλογα με συνολική απόδοση 6,5% από τις ΗΠΑ δείκτη υψηλής απόδοσης.
Στην Ευρώπη, τα υψηλού βαθμού εταιρικά ομόλογα αναμένεται να έχουν συνολική απόδοση 1,5%, με συνολική απόδοση 4,5% για υψηλές αποδόσεις.
10. Οι επενδυτικές στρατηγικές: Οι αποδόσεις των μετοχών αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των ομολόγων για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το 2018, κάτι που έχει να συμβεί από το 1928.
Η BofA Merrill Lynch είναι "bullish" για τις μετοχές και "bearish" για τα ομόλογα, "long" για το δολάριο και την μεταβλητότητα.
Η ανταμοιβή του ρίσκου για τις μετοχές παραμένει ελκυστική για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές αλλά λιγότερο ελκυστική σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι τεχνολογικές μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, παρά τις υψηλές αποτιμήσεις και τη συμπεριφορά των μετοχών που μοιάζει με "φούσκα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης