Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Τα 4 συμπεράσματα από τα στοιχεία της ΤτΕ για τα NPLs/NPEs των ελληνικών τραπεζών

tags :
Axia: Τα 4 συμπεράσματα από τα στοιχεία της ΤτΕ για τα NPLs/NPEs των ελληνικών τραπεζών
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα πετύχει τους στόχους μείωσης των NPLs/NPEs το 2017
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της μείωσης των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος πετυχαίνει τους στόχους του, ενώ βρίσκεται σε καλή πορεία για τους ετήσιους στόχους.
Αυτό διαπιστώνει η Axia, στην ανάλυσή της με αφορμή τα στοιχεία για τα NPLs και NPEs των ελληνικών τραπεζών, τα οποία δείχνουν ότι οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει τόσο για το ύψος των NPEs όσο και των NPLs, καθώς αυτά είναι χαμηλότερα κατά 0,8% (ή 796 εκατ. ευρώ) και 0,1% (ή 89 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα από το στόχο που είχε τεθεί.
Με βάση τα στοιχεία, η Axia επισημαίνει 4 βασικά συμπεράσματα:
- Οι ελληνικές τράπεζες αναθεώρησαν τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων με αλλαγή του μείγματος πολιτικής
Ειδικότερα, ο κλάδος στοχεύει στη μείωση των NPEs στα 64,6 δισ. ευρώ (35,2%) την επόμενη διετία, έναντι 66,7 δισ. ευρώ (36,1%) που ήταν ο προηγούμενος στόχος.
Αυτό θα επιτευχθεί με την επίσπευση των πωλήσεων δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισεκ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισεκ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.
- Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν καλή πρόοδο σε επίπεδο τριμήνου, καλύπτοντας την προηγούμενη υστέρηση.
- Ο ρυθμός μείωσης ποικίλει ανάλογα τον κλάδο, με την Axia Να θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να επικεντρώσουν σε συγκεκριμένους τομείς τις προσπάθειές τους.
Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση NPEs παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης NPEs: 66,5%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ - δείκτης NPEs: 59,0%).
Σταθερά καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης NPEs: 24,5%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης NPEs: 34,8%).
- Οι πωλήσεις δεν ήταν μεγάλες.
Οι πωλήσεις δανείων ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης