Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει η Compucon - Λόγω οικονομικών δυσχερειών

tags :
Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει η Compucon - Λόγω οικονομικών δυσχερειών
Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει η Compucon λόγω οικονομικών δυσχερειών όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη.
Η διοίκηση της εταιρίας, σε απάντηση επιστολής που έλαβε από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενημερώνει για τα εξής:
Σε συνέχεια της επιστολής σας, αφού προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε την προθεσμία που μας δώσατε για να εξαντλήσουμε τη διερεύνηση και της ελάχιστης πιθανότητας και προοπτικής για την βελτίωση της επιχειρηματικής και οικονομικής μας πορείας, σας ενημερώνουμε για τα εξής σημαντικά θέματα.
Είναι γνωστό ότι η εταιρία μας βρίσκεται σε δεινή θέση για αρκετά έτη τόσο στο οικονομικό όσο και στο αλληλένδετο επιχειρησιακό ζήτημα.
Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατέστη εφικτή η ανάκαμψη της καθοδικής πορείας που εν τέλει κατέστη μόνιμη.
Οι πηγές της κακής μας πορείας βρίσκονται στο παρελθόν και έχουν περιγραφεί με αρκετές λεπτομέρειες σε ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις μας, όμως για λόγους ιστορικούς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή.
Η εταιρία διέπρεπε σε ένα συγκεκριμένο τομέα της υψηλής τεχνολογίας του textile και είχε διεθνή επιτυχημένη καριέρα. Χρηματοδοτηθήκαμε μέσω του χρηματιστηρίου και τραπεζικού δανεισμού για να αναπτύξουμε περισσότερο την τεχνολογία μας, να διευρύνουμε τους κλάδους μας και την διεθνή μας παρουσία.
Μια χρονική αναδρομή δείχνει ότι το σχέδιο μας παρήγαγε ανάπτυξη τα πρώτα πέντε έτη, μέχρι που τα προβλήματα που ανέκυψαν σε σχέση με τον τραπεζικό μας δανεισμό και μια σημαντική αλλά λάθος όπως αποδείχτηκε αργότερα απόφαση της Διοίκησης, όπου απαιτήθηκε επιστροφή σημαντικού ποσού ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σε συνδυασμό και με την αρχή και την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας το 2008, αμαύρωσαν την εικόνα μας προς το επενδυτικό κοινό και αντέστρεψαν την πορεία μας που πλέον έτεινε με σημαντικό αρνητικό πρόσημο.
Όπως προαναφέραμε, η βασική μας επιδίωξη από την αρχή ήταν η ανάπτυξη ανταγωνιστικής τεχνολογίας και η θέση της στην αγορά μέσω προϊόντων.
Η παραγωγή των προϊόντων προϋποθέτει σημαντικά κεφάλαια κίνησης, και αυτή είναι η πλέον κομβική παράμετρος που επηρέασε την πορεία μας, κατόπιν του ξαφνικού και απόλυτου περιορισμού από τις τράπεζες των κεφαλαίων μας και παρ' ότι ο πρόεδρος της εταιρίας εισέφερε σταδιακά σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα.
Δυστυχώς ποτέ δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τους οικονομικούς πόρους που θα επέτρεπαν την δυναμική μας είσοδο στην αγορά προϊόντων και την ανάπτυξη των οικονομικών μας μεγεθών, ενώ είχαμε ήδη προβεί σε σημαντική επένδυση για τη δημιουργία των προϊόντων εκείνων.
Οι τρεις απόπειρες που κάναμε για την είσοδο σημαντικών στρατηγικών επενδυτών κατέληξαν τελικά σε αποτυχία κυρίως επειδή οι εν δυνάμει επενδυτές απαιτούσαν να υπάρχει ρυθμισμένος σε βάθος χρόνου τραπεζικός δανεισμός και σε αντίθεση οι τράπεζες απαιτούσαν τον απαράβατο όρο για καλύψεις που δεν ήταν δυνατόν να εξευρεθούν.
Η εκκρεμής επίσης προαναφερθείσα αντιδικία μας με το Δημόσιο  στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που εν τέλει δικαιωθήκαμε το 2016 ήταν ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο, παρ' ότι με καθυστέρηση πολλών ετών δικαιωθήκαμε και στις δύο εκκρεμείς υποθέσεις.
Από το 2012 προσπαθήσαμε να αναδιαρθρώσουμε τη δραστηριότητα μας και να επικεντρωθούμε σε τρία μόνο επιχειρηματικά θέματα, που έδειχναν ότι η τεχνολογική τους ανάπτυξη ήταν συμβατή με τα διαθέσιμα μας, οι εν δυνάμει πελάτες είχαν πρόθεση να απορροφήσουν τα προϊόντα και επί πλέον υπήρχε ευρύτερη προοπτική εκμετάλλευσης στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά.
Τα θέματα αυτά ήταν η ανάπτυξη μιας πολύ προηγμένης κεντητικής μηχανής για την εταιρία SINGER σε συμφωνία μαζί τους, η ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης τηλεματικής συσκευής για την Vodafone Global σε συμφωνία μαζί της και η ανάπτυξη και κατασκευή ενός εξειδικευμένου συστήματος Laser για την κοπή υφασμάτων σε συμφωνία με υποψήφιο πελάτη.
Επενδύσαμε προς τούτο όλα τα διαθέσιμα που εξασφαλίζαμε μέσω της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και διατηρώντας έως ένα χρονικό σημείο τον τραπεζικό μας δανεισμό ενήμερο.
Επιτύχαμε και στους τρεις στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη των πρωτοτύπων προϊόντων, όμως η παρατεταμένη κρίση και η υποβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας οδήγησε σε προβλήματα, απαιτήσεις από τη SINGER και τη Vodafone για εγγυητικές επιστολές που αδυνατούσαμε μα παρέχουμε, αδυναμία μας να παράξουμε εξ' ιδίων τα προϊόντα και πλέον επίταση της δυσκολίας μας για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης ακόμα και για την διατήρηση της υπόστασης της εταιρίας.
Το αποτέλεσμα ήταν να εκχωρήσουμε έναντι αμοιβής στην Vodafone την χρήση της τεχνολογίας που αναπτύξαμε για το κοινό μας project και να δηλώσουμε στη SINGER αδυναμία συνέχισης του project της μηχανής τους.
Το project για τις μηχανές Laser απέδωσε μια μηχανή που σήμερα λειτουργεί επιτυχώς σε πελάτη μας, όμως η συνέχιση της δραστηριότητας αυτής απαιτεί χρηματοδότηση της κατασκευής νέων μηχανημάτων, γεγονός που πιστεύουμε ότι πλέον είναι αδύνατον να υλοποιηθεί και ότι μόνο θα μπορέσουμε να εκχωρούμε την σχετική μας τεχνολογία σε άλλους.
Καταλήξαμε στην απόφαση να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την υπόσταση της εταιρίας μας με κάθε μέσον και ανεξαρτήτως του μικρού διαφαινόμενου κύκλου εργασιών.
Προς το σκοπό αυτόν από την αρχή του έτους προχωρήσαμε σε διαρθρωτικές ενέργειες που μειώνουν στο ελάχιστο το λειτουργικό κόστος μας και τα σταθερά έξοδα, μετατρέποντας όλες μας σχεδόν τις δαπάνες σε μεταβλητό κόστος.
Για να επιτύχει αυτό επικεντρωνόμαστε μόνον στον κλάδο του κεντητικού λογισμικού και δυστυχώς αποποιούμαστε την δραστηριότητα μας σε όλα όσα έχουμε επενδύσει έως σήμερα και που χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης για να «βγουν» στην αγορά, αφού πλέον έχουμε μηδενική ρευστότητα και επιπροσθέτως οι βασικές μονάδες του ανθρώπινου δυναμικού μας έχουν αποχωρήσει.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του σχεδίου μας είναι φυσικά η επιδιωκόμενη εδώ και δύο έτη ρύθμιση του τραπεζικού μας δανεισμού, σε επίπεδα που να μπορεί να εξυπηρετηθεί η τυπική βιωσιμότητα του δανεισμού. Επιτύχαμε σχετική ρύθμιση με την AlphaBank και περιμένουμε να ακολουθήσουν και οι άλλες δανείστριες τράπεζες.
Με τις αναφερθείσες προηγουμένως ενέργειες μας, προσδοκούμε ότι για τα επόμενα έτη η εταιρία μας θα μπορέσει να διατηρηθεί σε λειτουργία, όμως ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να είναι χαμηλός στα επίπεδα των 200.000-300.000 ευρώ, με δυνατότητα που κατ' ελάχιστο να εξυπηρετεί την δανειακή μας υποχρέωση.
Η προσδοκία μας για τη δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν κάποια φορά να προσελκύσουμε επενδυτές, έχει πλέον καταστεί αδύνατη.
Κατόπιν των ανωτέρω, δυστυχώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε καμία πιθανότητα για ανάκαμψη της εταιρίας μας και την επίτευξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομικών μεγεθών που να επιτρέπουν τη διατήρηση μας στην χρηματιστηριακή αγορά.
Η ενδεχόμενη δε διαγραφή των μετοχών της εταιρίας από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα μας ελευθερώσει από χρηματικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την παραμονή μας σε αυτό, όπως είναι το κόστος των εξαμηνιαίων οικονομικών ελέγχων και το κόστος των δομών που έχουμε υποχρέωση να συντηρούμε ως εισηγμένη εταιρία.
Σε ενδεχόμενο απόφασης διαγραφής των μετοχών μας από το χρηματιστήριο, και στα πλαίσια που η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει, σχεδιάζουμε να διατηρήσουμε την επαφή μας με τους μετόχους μας και να τους ενημερώνουμε ταχτικά για την επιχειρηματική και οικονομική μας πορεία και για κάθε σημαντικό θέμα που σχετίζεται με την εταιρία μας.
Η επικοινωνία των μετόχων με την εταιρία θα εξακολουθήσει να γίνεται στην ιστοσελίδα “www.compucon.gr”. Επίσης έχουμε πρόθεση οι μετοχές  να παραμείνουν άϋλες και να καταχωρηθούν ως μη εισηγμένες στα ηλεκτρονικά αρχεία του Ελληνικού κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ΑΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης