Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ - Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στην Μ. Ανατολή

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ - Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στην Μ. Ανατολή
Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Donald Trump
(upd17) Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα (06/12/2017) ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εγείροντας ανησυχίες ότι η κίνησή του αυτή θα μπορούσε να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump, διευκρινίζοντας ότι πρόθεσή του είναι να αναγνωρίσει απλώς «μια πραγματικότητα».
Όπως ανακοίνωσε ο Trump, έχει δώσει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο Trump, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και στην πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο Trump τόνισε ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους.
Όπως υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος, σκοπεύει «να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας».
«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές», δήλωσε.
Ο Trump ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αντιπρόεδρος Mike Pence θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».
Ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και για επικράτηση των «μετριοπαθών φωνών» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος, ενώ ζήτησε «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».
Όπως υποστήριξε, με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων».
«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι η απόφαση αυτή έπρεπε «να έχει ληφθεί από καιρό», επικρίνοντας τους προκατόχους του ότι «δεν έκαναν αυτό που είχαν πει», ίσως επειδή τους έλειπε το «θάρρος».
Με αυτή την - ομολογουμένως - ιστορική απόφαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε μία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι με την κίνησή του αυτή θα μπορούσε να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Η αναγνώριση της Ιερουαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θεωρείται casus belli για τους Παλαιστίνιους που διεκδικούν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Άμεσες οι διεθνείς αντιδράσεις:

Όπως ήταν αναμενόμενο, άμεσες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση του Trump, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να αναφέρει ότι πρόκειται για μια «ιστορική ημέρα», ενώ η Τουρκία έκανε λόγο για «ανεύθυνη ενέργεια».

Οκτώ χώρες ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα της Ιερουσαλήμ

Οκτώ χώρες ζήτησαν την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις, μετά την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump για την Ιερουσαλήμ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Netanyahu: Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ - Είμαστε ευγνώμονες στον Trump

Για μια «ιστορική ημέρα» για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Benjamin Netanyahu, μετά την ανακοίνωση του Donald Trump ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τον αμερικανό πρόεδρο.
Ο Netanyahu επεσήμανε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.
Διαβεβαίωσε δε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

Το Ισραήλ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του προέδρου Trump - Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ χαιρέτισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του από τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump, την ίδια ώρα που οι Παλαιστίνιοι καταδίκαζαν την απόφαση, προειδοποιώντας ότι καταργεί τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία.
Σε μια εξ ορισμού ιστορική ομιλία στην Ουάσινγκτον, ο Trump ανέτρεψε την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις ηγετών απ' όλον τον κόσμο ότι η απόφασή του αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Οι προηγούμενοι πρόεδροι επέμεναν ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μιας ιερής πόλης τόσο για τους εβραίους, όσο και για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μίλησε για μια "ιστορική ημέρα" και "ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη".
Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην πόλη αυτήν.
Ο Netanyahu σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πρόσβαση των πιστών στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.
"Το Ισραήλ πάντα θα διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους εξίσου", τόνισε.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής M. Abbas είπε ότι η ενέργεια του Trump ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το ρόλο τους ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη και χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ "αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης".
Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967.
Αργότερα την προσάρτησε και ανακήρυξε όλη την πόλη πρωτεύουσά του, μια ενέργεια που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.
"Με την ανακοίνωση αυτή η αμερικανική διοίκηση αποφάσισε να παραβιάσει όλες τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και τα ψηφίσματα και αποφάσισε να παραβιάσει τη διεθνή ομοφωνία", συνέχισε ο Abbas.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι η ενέργεια αυτή "θα εξυπηρετήσει τις εξτρεμιστικές ομάδες που επιδιώκουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση στην περιοχή μας σε θρησκευτικό πόλεμο που θα σύρει την περιοχή σε διεθνείς συρράξεις και ατέρμονους πολέμους".
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παραμένουν παγωμένες από το 2014.
Ένα από τα βασικά εμπόδια για την επανέναρξή τους είναι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε την απόφαση του Trump "κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού" και κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους "να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή" και "να αποκλείσουν το Ισραήλ".

ΕΕ: Έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απόφασης των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την ειρήνη στην περιοχή.
"Οι προσδοκίες και των δύο μερών πρέπει να εκπληρωθούν και πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος μέσα από διαπραγματεύσεις, για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών", ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Federica Mogherini.
Ο Trump έκανε αναστροφή δεκαετιών στην πολιτική των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα και λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ξεκινήσει τη διαδικασία μετακίνησης της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανεύθυνη η ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση… το να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ», συνεχίζει.
«Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, με ανάρτησή του στο «Twitter».
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Merkel: Η Γερμανία είναι αντίθετη με την απόφαση Trump

Την αντίθεσή της με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, εξέφρασε η Angela Merkel.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, μέσω του Twitter, δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν στηρίζει αυτή τη θέση.
Το status του Ισραήλ θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της λύσης που αφορά δύο χώρες».

Macron: Λυπηρή η μονομερής απόφαση του Trump για την Ιερουσαλήμ - Η Γαλλία δεν την στηρίζει

«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τη «μονομερή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τονίζοντας ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.
Όπως επισήμανε ο Macron, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Βρετανία: Διαφωνία May με την απόφαση Trump 

Διαφωνεί η Theresa May με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ,
επειδή η κίνηση αυτή είναι απίθανο να βοηθήσει τις προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή, δήλωσε o εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, μετά το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ.
«Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μετακινήσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την ισραηλινή πρωτεύουσα πριν από μια τελική συμφωνία για το καθεστώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Πιστεύουμε ότι δεν βοηθά τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΟΗΕ: Μόνη εναλλακτική για το Μεσανατολικό, η λύση των δύο κρατών, όχι στα μονομερή μέτρα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres διαμήνυσε σήμερα (6/12) ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.
"Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους", είπε ο Guterres, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
"Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών.
Δεν υπάρχει Σχέδιο Β.
Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση", τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Χαμάς: Ο Trump άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο D. Trump άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του αμερικανού προέδορυ όπου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΟΑΠ: Η απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ καταστρέφει τη λύση των δύο κρατών - Καταδικάζει ο Abbas

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο D. Trump σχετικά με την Ιερουσαλήμ «καταστρέφουν» τη λύση των δύο Κρατών, επισήμανε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην πόλη αυτή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
O Trump «απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας OAP, Saeb Erekat.

Απορρίπτει την απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ η Αίγυπτος

Την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την πόλη ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, απέρριψε η Αίγυπτος.

Η Ιορδανία καταγγέλλει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ουάσιγκτον για την Ιερουσαλήμ

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου D. Trump, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, M. Moumeni Μουμενί, σε ένα δελτίο Tύπου.
Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Trump είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».

Τυνησία συνδικάτο UGTT: Κήρυξη πολέμου η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

"Κήρυξη πολέμου" χαρακτήρισε το εργατικό συνδικάτο UGTT της Τυνησίας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Λίβανος: Eπικίνδυνη απόφαση που απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μ. Aoun χαρακτήρισε σήμερα (6/12) "επικίνδυνη" την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump για την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.
Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Aoun.

Κατάρ: "Θανατική καταδίκη" για την ειρήνη η απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε "θανατική καταδίκη" για όλους όσοι επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την Ιερουσαλήμ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Sheikh Abdulla bin Saud Al Thani, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον "επικίνδυνη κλιμάκωση", όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.
Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani είχε προειδοποιήσει τον Trump, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Abbas: Η απόφαση Trump ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από τον ειρηνευτικό ρόλο τους

Η Ιερουσαλήμ είναι "η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης"
Η απόφαση του Trump, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ, διαμήνυσε απόψε 6 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση, μετά την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ότι αναγνωρίζει την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η Ιερουσαλήμ είναι "η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης", τόνισε, ενώ είπε ότι "καταδικάζει και απορρίπτει" αυτήν την αναγνώριση.
"Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες", πρόσθεσε.

Assad: Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα των Παλαιστινίων

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
«Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων», τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Φόβοι και προειδοποιήσεις για την απόφαση του Trump


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, με την κίνηση του αυτή ο Trump ανατρέπει την πάγια γραμμή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο και ενδεχομένως ένα νέο κύμα βίας.
Είναι προφανές πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που αποτελεί casus belli για τους Παλαιστίνιους και τον μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος προειδοποιεί για μια μεγάλη καταστροφή.
Σημειώνεται ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των 6 Ημερών το 1967.
Ήδη οι προειδοποιήσεις προς τον Trump είναι πολλές και ηχηρές.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, προειδοποίησε σήμερα ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις», επεσήμανε ο Erdogan μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Abdalla Β΄της Ιορδανίας. Από την πλευρά του ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.
Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Mahmoud Abbas, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Trump, επεσήμανε τις επικίνδυνες συνέπειες στην ειρηνευτική διαδικασία, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για επικίνδυνο βήμα και για οργή των μουσουλμάνων.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την Ευρώπη, με ηχηρότερες αυτές του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, και του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Sigmar Gabriel.
Η Γερμανία είχε εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Ανανεώνοντας την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων».
Το υπουργείο συστήνει στους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.

Συνεχής ενημέρωση...

Πρώτη ενημέρωση 20:11:47, Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης