Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το Ελληνικό - Συνεδριάζει σήμερα (7/12) το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης

Αντίστροφη μέτρηση για το Ελληνικό - Συνεδριάζει σήμερα (7/12) το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης
Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση του Ελληνικού - Κρίσιμα τα επόμενα 24ώρα
Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση του ελληνικού, καθώς τα επόμενα 24ώρα θα κρίνουν αν το μεγαλεπήβολο σχέδιο θα εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης ή ματαίωσης.  
Σήμερα (7/12) συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι γενικοί γραμματείες των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του ΚΣΔ μέσα στην εβδομάδα.
Η πρώτη έγινε την περασμένη Δευτέρα, η οποία να σημειωθεί έγινε σε θετικό κλίμα για την υλοποίηση της επένδυσης.
Η σημερινή συνεδρίαση  είναι συνέχεια της προηγούμενης και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα συζητηθούν τα «καυτά» θέματα του επενδυτή.
Το ένα είναι το ύψος των κτηρίων καθώς πρόκειται να γίνουν έξι ουρανοξύστες με συνολικό ύψος 200 μέτρων ο καθ’ ένας.
Το προτεινόμενο ύψος  όμως ξεπερνά σε ύψος της Ακρόπολης που φθάνει τα 152 μετρά και με βάση τον γενικό οικοδομικό κανονισμό είναι απαγορευτικό άλλο κτήριο να περνάει σε ύψος την Ακρόπολη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επενδυτής, όπως λέει έγκυρη  πηγή, πρέπει να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία μιας οικοδομικής άδειας.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά η εισήγηση του ΚΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΣΔ θα αντιμετωπίσει την επένδυση στη ρεαλιστική της διάσταση και με την προοπτική το έργο να υλοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.  
Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί και ο επενδυτής να βάλει… νερό στο κρασί αν θέλει να προχωρήσει η επένδυση.
Τα συμπεράσματα  του ΚΣΔ είναι  κρίσιμα διότι θα συγκροτήσουν το Προεδρικό Διάταγμα που θεωρείται η τελική  υπογραφή για την υλοποίηση της επένδυσης.
Δεν είναι βέβαιο ότι το ΚΣΔ θα οριστικοποιήσει σήμερα την υπόθεση ή θα απαιτηθεί και νέα συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες πριν οδηγηθεί στα τελικά συμπεράσματα.
Από την πλευρά της η διοίκηση της Lamda  Development στην κυριολεξία κάθεται σε  «αναμμένα κάρβουνα» καθώς ο χρόνος πιέζει για την υλοποίηση ή τη ματαίωση του έργου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου που βρέθηκε πρόσφατα στο συνέδριο «Η ώρα  της Ελληνικής Οικονομίας» εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του έργου ενώ μιλώντας σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα νέα.
Πρόσφατα η υπουργός  Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου.
Η υπουργός, δήλωσε ότι το ύψος των κτηρίων δεν είναι δεσμευτικό αλλά ευκτικό, δηλαδή είναι επιθυμητό  ενώ  διευκρίνισε ότι η αρμοδιότητα είναι του υπουργείου Περιβάλλοντος.  

Το έργο του Ελληνικού

Το έργο αφορά στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί, ώστε να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, που αναμένεται να συνδράμουν θετικά όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Επιπροσθέτως η αξιοποίηση αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην επανατοποθέτηση της Αθήνας ως ενός εκ των σημαντικών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως καθώς θα προσφέρει σημαντικό αριθμό νέων καταλυμάτων, αρχιτεκτονικών «τοποσήμων» καθώς και θεματικού τουρισμού, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν 1 εκατ. νέους τουρίστες μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη μέση διάρκεια παραμονής και τη δαπάνη των τουριστών στην Αθήνα.
Η επένδυση του Ελληνικού, θα φθάσει τα 8 δισ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά έσοδα πάνω από 14 δισ. ευρώ σε φόρους στο κράτος στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
Η Global Investment Group είναι μια διεθνής κοινοπραξία επενδυτών, η οποία αποτελείται από την Κινεζική Fosun, την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi και τον Όμιλο Λάτση, που ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναλάβουν την ανάπλαση του Ελληνικού, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού έργου αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@ bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης