Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς αποτυπώνεται στα μερίδια των ΑΧΕ ο χαμηλός τζίρος στο ΧΑ - Οι κινήσεις κάλυψης ζημιών και η νέα συγχώνευση

Πώς αποτυπώνεται στα μερίδια των ΑΧΕ ο χαμηλός τζίρος στο ΧΑ - Οι κινήσεις κάλυψης ζημιών και η νέα συγχώνευση
Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την απορρόφηση μικρής ιδιωτικής χρηματιστηριακής από πολύ γνωστή επίσης ιδιωτική χρηματιστηριακή
Με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 60 εκατ. ευρώ λίγοι μπορούν να επιβιώσουν στο ΧΑ.
Αυτό το έχουν εντοπίσει εγκαίρως πολλές διοικήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε… άλλες πηγές εσόδων.
Συναλλαγές και διαχείριση κεφαλαίων σε αγορές του εξωτερικού και εναλλακτικές πλατφόρμες είναι κάποιες από τις λύσεις που βρήκαν κάποιες ιδιωτικές χρηματιστηριακές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την συναλλακτική άπνοια του ΧΑ.
Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουν την παραδοσιακή τους δραστηριότητα αφού βλέπουν πως μετά από τόσα χρόνια συσσώρευσης που τους ανάγκασε να προβούν σε πολλές αλλαγές με τη βασικότερη τη μείωση του κόστους και την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, ίσως φτάνει η ώρα της ανταμοιβής.
Κορυφαίοι χρηματιστές μιλώντας στο Bankingnews.gr ανέφεραν πως γίνεται αγώνας για να είναι κερδοφόρα μία ιδιωτική χρηματιστηριακή, ενώ λόγω του χαμηλού τζίρου του ΧΑ, όσες δεν έχουν βρει άλλες πηγές εσόδων δεν έχουν λόγο ύπαρξης ως ΑΧΕ αφού το κόστος είναι πολύ υψηλό.
Από την άλλη λόγω απουσίας τζίρου και συνεχόμενων ζημιών τρεις χρηματιστηριακές έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και πρέπει να κάνουν αύξηση κεφαλαίου.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων, ενώ κάποιες ΑΧΕ ίσως μετατραπούν σε ΕΠΕΥ, με μικρότερο κόστος λειτουργίας.
Ήδη έχουν συγχωνευτεί τρεις χρηματιστηριακές (Merit, Μίδας, Πετροπουλάκης) και στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά, αναμένεται να ανακοινωθεί η απορρόφηση μικρής ιδιωτικής με μερίδιο κάτω από 0,10% και αρνητικά ίδια κεφάλαια από μία πολύ γνωστή ιδιωτική χρηματιστηριακή.
Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες για πώληση άλλης ιδιωτικής χρηματιστηριακής με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι μεταξύ των τριών που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Αυτό που υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ότι με τζίρο κάτω από 2 εκατ. ευρώ το μήνα δεν έχουν λόγο ύπαρξης, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΧΑ.
Από τις 51 χρηματιστηριακές που έχουν μείνει περίπου 20 είχαν μηνιαίο τζίρο κάτω από 2 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο που πέρασε.
Αν γυρίσουμε 4 χρόνια πίσω παρατηρούμε πως μόλις 5 από τις συνολικά 62 χρηματιστηριακές είχαν μηνιαίο τζίρο κάτω από 2 εκατ. ευρώ.
Η συναλλακτική άπνοια του ΧΑ αποτυπώνεται ανάγλυφα αν συγκριθούν τα στοιχεία του φετινού Νοέμβρη με του αντίστοιχου μήνα του 2013.
Τότε ήταν ένας καλύτερος μήνας για την αγορά με την Eurobank που ήταν πρώτη σε μερίδιο να έχει αθροιστικοί αξία συναλλαγών χρεογράφων 1,31 δισ. ευρώ, ενώ φέτος που είναι και πάλι στην πρώτη θέση είχε μόλις 380 εκατ. ευρώ.
Η Euroxx που ήταν δεύτερη και τότε και τώρα, έχει χάσει τα 2/3 του τζίρου της, ενώ αντίστοιχες είναι και οι απώλειες για την Πειραιώς.
Το ίδιο ισχύει για πολλές ιδιωτικές ΑΧΕ που δεν έχουν σημαντική διαφοροποίηση στα μερίδια πλην της Λέων Δεπόλας που τότε ήταν στην 21 θέση είχε τζίρο 20,5 εκατ. ευρώ και σήμερα που είναι στην 9η θέση και ουσιαστικά πρώτη μεταξύ των ιδιωτικών ΑΧΕ έχει τζίρο 81 εκατ. ευρώ.
Βάσει στοιχείων Νοεμβρίου 2017, η Τσεκούρας είχε τον μικρότερο τζίρο (110 χιλ. ευρώ), η Πετροπουλάκης 355 χιλ. ευρώ, η CFS 419 χιλ. ευρώ ενώ άλλες 3 είχαν τζίρο κάτω από 1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι ισχυρές ιδιωτικές χρηματιστηριακές θα απορροφήσουν τις μικρότερες, ενώ σημειώνουν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες πολλών χρηματιστηριακών θα επιταχύνουν κάποιες εξελίξεις.

Γιώργος Κατικάς
george.Katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης