Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τα 10ετή ομόλογα των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης έχουν ευνοηθεί από το QE

tags :
Moody's: Τα 10ετή ομόλογα των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης έχουν ευνοηθεί από το QE
Τα 10ετή ομόλογα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από το QE της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Moody's
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να έχει συρρικνώσει (συγκριτικά με το αν δεν υπήρχε QE) κατά 50-150 μονάδες βάσεις τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων για τα περιφερειακά κράτη της Ευρωζώνης, εκτιμά σε ανάλυσή της η Moody's, θεωρώντας πως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι Πορτογαλία και Ιρλανδία.
«Ο αντίκτυπος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ε.Κ.Τ. στις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων για τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 50 μονάδες βάσης υψηλότερος, σε σχέση με τις χώρες του πυρήνα.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι συνολικές αγορές στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από την Τράπεζα θα προσεγγίσουν τα 2,3 τρισεκ. ευρώ, περίπου το ένα πέμπτο του ονομαστικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ», σημειώνει η Moody's.
Σε ξεχωριστό σχόλιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αγορές περιουσιακών στοιχείων επεκτάθηκαν μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οίκος αναφέρει ότι το QE που εφαρμόζει η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μειώσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του νησιού κατά περίπου 60 μονάδες βάσης.
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων μελλοντικά, καθώς το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος του…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης