Έκτακτη συνεδρίαση αύριο 8/12 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Έκτακτη συνεδρίαση αύριο 8/12 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ
Έντονες αντιδράσεις από τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Trump
Συγκαλείται εκτάκτως αύριο 8/12 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Η συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, δεν θα επικεντρωθεί μόνο στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ αλλά θα συζητήσει άλλα θέματα.
Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ και να το ενημερώσει δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο γ.γ. του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων». «Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών.
Δεν υπάρχει σχέδιο Β.
Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω τους ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα» ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Με τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ο Trump ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.  
«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί.
Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», τόνισε ο πρεσβευτής της Σουηδίας στον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS