Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody's: Credit positive για την Εθνική η πώλησης της Vojvodjanska Banka στη Σερβία

tags :
Moody's: Credit positive για την Εθνική η πώλησης της Vojvodjanska Banka στη Σερβία
Η πώληση αυξάνει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 44 μονάδες βάσης
Πιστωτικά θετική, credit positive, κρίνει για την Εθνική Τράπεζα την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Η πώληση της Vojvodjanska Banka, θα αυξήσει τη ρευστότητα της Εθνικής κατά 270 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας της να μειώσει τη χρήση των κεφαλαίων ELA.
Η εξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA θα μειωθεί στα 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Η μείωση του ELA, η οποία σήμερα κοστίζει περίπου 1,5%, θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας.
Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει στη συνέχεια τα περιθώρια της Εθνικής Τράπεζας και θα βοηθήσει την τράπεζα στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά από ζημίες τα τελευταία δύο χρόνια.
Η πώληση θα βελτιώσει επίσης τους δείκτες κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αυξάνοντας τον pro forma CET1 δείκτη κατά περίπου 44 μονάδες βάσης σε περίπου 17,2% από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Παρ 'όλα αυτά η Moody's διαπιστώνει ότι αυτό συμβαίνει μετά την αναγνώριση απομείωσης ύψους 56 εκατ. ευρώ μετά την απόφαση της τράπεζας να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής της στις σερβικές επιχειρήσεις της.
Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, η Εθνική εφαρμόζει το πλάνο αναδιοργάνωσης και απομόχλευσης από το 2013, αλλά η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι η βασική πρόκληση.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Εθνική Τράπεζα είχε περίπου 18,5 δισ. ευρώ NPEs, που αντιστοιχούσαν στο 45,3% περίπου των ακαθάριστων δανείων. Μια ισχυρότερη κεφαλαιουχική βάση για την Εθνική Τράπεζα είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση πιθανών σημαντικών πιστωτικών ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον από αυτά τα μη αποδοτικά ανοίγματα.


Στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης η Εθνική έχε λάβει σημαντικά μέτρα απομόχλευσης και έχει βελτιώσει το προφιλ χρηματοδότησής της.
Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται η πώληση της ΟΤP Bank Romania τον Ιούλιο του 2017, της βουλγαρικής θυγατρικής και την πώληση του 100% της Interlease E.A.D. στην KBC Bank N.V..
Τον Ιούνιο η Εθνική συμφώνησε και την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN Financial Services Holding B.V.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης