Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Τσακαλώτος, στη λίστα του Politico με τις 28 προσωπικότητες του 2018 - Το μυστικό της επιτυχίας του

Ο Τσακαλώτος, στη λίστα του Politico με τις 28 προσωπικότητες του 2018 - Το μυστικό της επιτυχίας του
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιλαμβάνεται στη λίστα του Politico με τις 28 προσωπικότητες που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2018
Στη λίστα του Politico με τις 28 προσωπικότητες που θα διαμορφώσουν και θα επηρεάσουν τη Ευρώπη κατά το επόμενο έτος (2018) περιλαμβάνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Εάν η Ελλάδα βρει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης -όπως έχει προγραμματιστεί- τον Αύγουστο (σσ. του 2018), θα το χρωστάει εν μέρει και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όταν ο κ. Τσακαλώτος ανέλαβε τα καθήκοντα του το καλοκαίρι του 2015, λίγοι περίμεναν μεγάλα πράγματα.
Ο προκάτοχος του Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του οικονομικού Αρμεγεδώνα.
Η Ευρώπη δεν πίστευε ότι ο κ. Τσακαλώτος, ένας ακόμα οικονομολόγος με αριστερές απόψεις, θα ήταν πολύ διαφορετικός.
Στο σημείο αυτό το Politico αναφέρεται και στο σχέδιο της Γερμανίας για τη διάσωση της Ελλάδας και την προσωρινή έξοδο της από την ευρωζώνη, αποτέλεσμα που σχεδόν σίγουρα θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο «Grexit».
Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος, ο 8ος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.
«Το μυστικό του: να πείσει τους συναδέλφους του στην Ευρωομάδα ότι παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να είναι ένα άλλο λαϊκίστικο poster-boy» σχολιάζει το Politico.
Μάλιστα στο δημοσίευμα, γίνεται ειδική αναφορά και στην οικογένεια του κ. Τσακαλώτου και συγκεκριμένα στο θείο του, Θρασύβουλο Τσακαλώτο «ένας από τους στρατηγούς που οδήγησε τις κυβερνητικές δυνάμεις στη νίκη εναντίον των κομμουνιστών το 1949».
Ωστόσο, όπως τονίζεται, αντί ο σημερινός υπουργός Οικονομικών να κινηθεί στο ίδιο μονοπάτι, συνειδητοποίησε ότι έτσι θα ήταν στη λάθος πλευρά.
«Αυτό που κάνει την πολιτική εξέλιξη του Τσακαλώτου ακόμη πιο περίεργη είναι ότι έχει εκπαιδευτεί στο βρετανικό σύστημα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο γιος ενός Έλληνα μηχανικού που εργάστηκε στον ναυτιλιακό κλάδο και έφυγε από την Ελλάδα -στην ηλικία των 5 ετών- για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου φοίτησε σε ένα αγγλικό δημόσιο σχολείο και στην Οξφόρδη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως ακαδημαϊκός και σύντομα συμμετείχε στην πολιτική σκηνή της Αριστεράς.
Ακόμα και ο περίφημος κυρίαρχος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, μιλάει με καλά λόγια τον Έλληνα ομόλογό του, τον οποίο πρόσφατα περιέγραψε ως «άριστο υπουργό οικονομικών» και αριστοτεχνικό διαπραγματευτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εν τω μεταξύ, το Politico συνδέει τη μελλοντική πορεία του ΣΥΕΙΖΑ και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το εάν ο κ. Τσακαλώτος φερθεί διπλωματικά και καταφέρει να πείσει την Ευρώπη να χορηγήσει στην Ελλάδα κάποιος είδος ελάφρυνσης του χρέους όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για πολλά από τα προβλήματά της, υποστηρίζει, αλλά οι δυνάμεις που την οδήγησαν στο χείλος είναι βαθιά ριζωμένες στην αρχιτεκτονική της ΕΕ, μια πραγματικότητα που λέει ότι η Ευρώπη έχει ξυπνήσει σιγά-σιγά», αναφέρει το περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης