Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για την Τρ. Κύπρου η συμφωνία με την Pepper Cyprus για την αντιμετώπιση των NPEs

tags :
Moody's: Credit positive για την Τρ. Κύπρου η συμφωνία με την Pepper Cyprus για την αντιμετώπιση των NPEs
Η ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου να αντιμετωπίσει το μεγάλο απόθεμα προβληματικών δανείων ΜΜΕ, μια από τις πιο δύσκολες κατηγορίες προβληματικών δανείων της, θα αυξηθεί λόγω της εμπειρίας της Pepper και των πρόσθετων πόρων που θα προσφέρει
Πιστωτικά θετικό, credit positive, κρίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη συμφωνία της Τράπεζας Κύπρου με την Pepper Cyprus, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Την περασμένη Παρασκευή (1/12/2017), η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Pepper Cyprus Ltd για να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του μεγάλου αποθέματος δανείων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Η ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου να αντιμετωπίσει το μεγάλο απόθεμα προβληματικών δανείων ΜΜΕ, μια από τις πιο δύσκολες κατηγορίες προβληματικών δανείων της, θα αυξηθεί λόγω της εμπειρίας της Pepper και των πρόσθετων πόρων που θα προσφέρει.
Η Τράπεζα Κύπρου επιδιώκει να μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 20% τα επόμενα τρία χρόνια, από 37% τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η Pepper Group Limited, η μητρική εταιρεία της Pepper Cyprus Limited, λειτουργεί ως δανειστής στεγαστικών και καταναλωτικών χορηγήσεων στην Ευρώπη και την Ασία.
Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, έχει περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους και πάνω από 35 δισ. ευρώ ενεργητικού υπό διαχείριση.
Η Pepper θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της υφιστάμενης Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου και θα φέρει αρχικά μια ομάδα περίπου 40 επαγγελματιών με εμπειρία σε παρόμοια χαρτοφυλάκια σε διάφορες χώρες, με στόχο την αντιμετώπιση 800 εκατ. ευρώ μη εξυπηρεοτύμενων ανοιγμάτων (NPE).
Μεταξύ των κυπριακών τραπεζών, η Τράπεζα Κύπρου έχει σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο στην αποκατάσταση του ισολογισμού της.
Ακόμα όμως, το υψηλό του μερίδιο των προβληματικών δανείων ζυγίζει την πιστωτική της ποιότητα.
Παρά τη μείωση κατά 43% των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα τελευταία 11 τρίμηνα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 7,2 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ τα NPEs ήταν 9,2 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, οι μετρήσεις ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου παραμένουν μεταξύ των πιο αδύναμων, με δείκτη NPL 37%.
Η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου επικεντρώνεται σε ένα συνδυασμό λύσεων που περιλαμβάνουν τη μείωση προβληματικών δανείων μέσω αναδιαρθρώσεων, συμβάσεων ανταλλαγής χρέους / περιουσιακών στοιχείων και διαγραφές.
Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, οι λογιστικές διαγραφές της τράπεζας ανέρχονταν στο 5% περίπου των ακαθάριστων δανείων, ποσοστό που αναμένεται να διατηρήσει η τράπεζα, ενώ το απόθεμα αποκλεισμένων περιουσιακών στοιχείων έφτασε τα 1,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017, περίπου το 60% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων μέχρι τώρα προέρχεται από τα εταιρικά δάνεια της τράπεζας.
Οι εταιρικοί δανειολήπτες είχαν μεγαλύτερα ποσά δανείων και επωφελήθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον.
Μεταξύ του Δεκεμβρίου 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2017, τα NPEs στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας μειώθηκαν κατά 47%, ενώ τα NPEs για τις ΜΜΕ μειώθηκαν μόνο κατά 26%, αφήνοντας το λόγο NPEs σε μικτά δάνεια στις ΜΜΕ στο 66,8%, έναντι 46,4% στις εταιρείες.
Η τεχνογνωσία και οι πρόσθετοι πόροι της Pepper θα βοηθήσουν την τράπεζα να βελτιώσει την πρόοδο για την αναδιάρθρωση και την εξυπηρέτηση του δανειακού χαρτοφυλακίου των ΜΜΕ, το οποίο είναι πιο έντονο από πλευράς πόρων, αναφέρει η Moody's.
Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου αναμένει ότι η διαδικασία αντιμετώπισης των NPEs θα είναι κλιμακωτή κατά το 2018, γεγονός που θα επιτρέψει στην τράπεζα να επιταχύνει τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης