Τσίπρας: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναθεωρείται - Επιμένει ο Erdogan για τη Δυτ. Θράκη - Βαρύ το κλίμα

Τσίπρας: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναθεωρείται - Επιμένει ο Erdogan για τη Δυτ. Θράκη - Βαρύ το κλίμα
Αντιπαράθεση Παυλόπουλου - Erdogan στο Προεδρικό Μέγαρο για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
(upd)  Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα ζήτησε τον τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε στη θέση του για επικαιροποίηση της Συνθήκης, με αιχμή τη Δυτική Θράκη και επανέλαβε τις θέσεις που ανέπτυξε και στο Προεδρικό Μέγαρο νωρίτερα, ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου, συνάντηση κατά την οποία επικράτησε ένταση.
Επανέλαβε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν εποφθμαλμιά εδάφη γειτονικών χωρών.
Αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις στην περιοχή μας και σε αυτή την περιόδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας.
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον πρόεδρο της Τουρκίας, σε μία ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια.
Ιστορική ήταν η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν αλλά διανύουμε μία έντονη περίοδο στη γειτονιά μας. Μία περίοδο προβληματικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Σε αυτήν την περίοδο πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως υπογράμμισε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. «Στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται τόσο στα θέματα του Αιγαίου.
Πρέπει να κτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης.
Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να συγχρονιστούν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να είναι σχέσεις που συμβάλλουν στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και στη Συνθήκη της Λωζάνης και όχι στην αναθεώρησή της, επανέλαβε.
«Μιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Δεν κρύψαμε τις διαφωνίες μας.
Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο.
Τόνισα ότι η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει.
Αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και τους πιλότους μας
Εν έτη 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli.
Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης ασφάλειας. Συμφωνήσαμε τη σημασία που έχει η επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Ο Erdogan επανέλαβε τις θέσεις του για την ανάγκη να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, με αιχμή τη Δυτική Θράκη.
«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης.
Είναι μία συνθήκη που υπέγραψαν 11 χώρες, ακόμη και η Ιαπωνία.
Στη συνθήκη δεν υπάρχουν προβλέψεις ως προς τα μειονοτικά θέματα;
Στη δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.
Πιστεύουμε ότι στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να γίνουν κάποιες νέες σκέψεις, επανέλαβε ο Erdogan.
Αναφορικά με τα ζητήματα του Αιγαίου,
ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι έχει μαζί μου τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας.
«Τα θέματα του Αιγαίου είναι δύσκολα αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν.
Πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού.
Να μη γυρνάμε στα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο Erdogan.
Ως προς το προσφυγικό o Erdogan τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατ. πρόσφυγες.
Έχει επενδύσεις 30 δισ. δολάρια.
 Η ΕΕ μας έδωσε ως στήριξη 850 εκατ. ευρώ τα οποία δίδονται στην Ερυθρά Ημισέληνο, όχι σε εμάς.
Για το Κυπριακό,
ο Erdogan υποστήριξε ότι «στο Νταβός οι Ελληνοκύπριοι μας υποσχέθηκαν ότι θα φθάσουμε σε λύση αλλά τελικά δεν έγινε έτσι.
Και τώρα αυτός που αποχώρησε ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Θέλουμε μία δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά».
Για την απόφαση Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ, ο
Erdogan σχολίασε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.
Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.
Κανείς δεν επικροτεί την απόφαση των ΗΠΑ.
O Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «σήμερα με τις δηλώσεις του συνειδητοποιώ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε ακριβώς κατανοητό τι ακριβώς εννοεί αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Ακόμη και να ζήταγε την αναθεώρηση της Λωζάνης θα πρέπει να βρούμε την Ιαπωνία και άλλες ακόμη 9 χώρες για να το συζητήσουμε.
Είμαι μπερδεμένος εάν θέλει αναθεώρηση, επικαιροποίηση ή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη
και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπειφέρει την Ελλάδα και την Τουρκία πιο κοντά.
«Η κυβέρνηση έχει ευαισθησία για τους Έλληνες, μουσουλμάνους πολίτες.
Πρέπει να γίνουν, σαφώς, βήματα», τόνισε.
Στο Κυπριακό,
τόνισε ο πρωθυπουργός, «είμαι 43 ετών και 43 χρόνια αυτό το θέμα μένει ανοιχτό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα αυτό υπάρχει γιατί υπήρξε μία παράνομη εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».
Άραγε θα θέλατε να κάνουμε μία ορθόδοξη λειτουργία στο Φετιγιέ Τζαμί, όπως συμβαίνει -κακώς κατά τη γνώμη μου- το τελευταίο διάστημα στην Αγιά Σοφιά; Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην θρησκεία της κάθε πλευράς, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Erdogan επανήλθε στο θέμα του αρχιμουφτή στη Δυτική Θράκη,
τονίζοντας πως «το ζήτημα ότι δεν είναι εκλεγμένος συνιστά μία πληγή.
Θεωρώ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει μία λύση για το ζήτημα.


Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των 2 χωρών

Σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με άμεσες συνέπειες στη σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Επισημαίνουν ότι το νέο αυτό κεφάλαιο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί αυτή την πρόταση, αυτό θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως για να μπουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αυτό το νέο κεφάλαιο είναι αναγκαία τα εξής:

1) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε τη ρητορική Erdogan για ενδεχόμενη αναθεώρησή της.
Καλωσορίζεται η αναφορά του Τούρκου προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.

2) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli.
Καλωσορίζεται το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».

3) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Gutteres
Ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού.
Καλωσορίζεται η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία αλλά ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές:
- Συμφωνήθηκε η - υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών - επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα.
- Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.
- Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.

Επιπλέον:
- Τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουμε τη δήλωση Τούρκου Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας»
- Σε απάντηση σχολίων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς - κακώς - κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία»
-Υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα - με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για δηλώσεις Erdogan: Ζήτημα αρχής για τις ΗΠΑ η υποστήριξη της κυριαρχίας Ελλάδας-Τουρκίας

«Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος και της Τουρκίας».
Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan, περί αναγκαιότητας επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάννης.


Erdogan και Τσίπρας έριξαν τους τόνους μετά το βαρύ κλίμα στο Προεδρικό

Να ρίξουν τους τόνους επιχείρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, μετά το βαρύ κλίμα που επικράτησε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την υποδοχή του κ. Erdogan από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν, ενώ ο Erdogan ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλων χωρών.
«Για να κτίσουμε γέφυρες πρέπει να υπάρχουν σταθερά θεμέλια.
 Σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενο τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπήρχαν πάντα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως σαφείς είναι και οι θέσεις μας.
Πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε συγκλίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.«Κε Erdogan σας καλωσορίζω στην Ελλάδα.
Είναι μια επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας ύστερα από 65 χρόνια.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σε ένα κλίμα καλής γειτονίας, πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία.
Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες στην περιοχή μας με την προσφυγική κρίση, με την κρίση στη Συρία.
Ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να βρουμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα
Δεν είναι μόνο ιστορική η επίσκεψη σας αλλά και η πρόσκληση που σας απηύθυνε ο Έλληνας ΠτΔ, να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη
Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πιστεύω ότι εάν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, η επίσκεψη σας δεν θα είναι μόνο ιστορική, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει και ένα ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο λαών και των δύο χωρών, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Από την πλευρά του ο Erdogan ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία ποτέ δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα άλλων κρατών.
«Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είχα συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας.
Έχω την τιμή να πραγματοποιώ τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα
Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι, ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού
Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας πάνω σε αυτήν την αντίληψη.
Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία.
Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές.
Εμείς ως Τουρκία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα άλλων κρατών», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Βαρύ κλίμα στο Προεδρικό και εκατέρωθεν βολές με ΠαυλόπουλοΒαρύ ήταν το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ Παυλόπουλου και Erdogan, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαμηνύει ότι η θέση της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο Πρόεδροι προχώγρησαν σε διάλογο κατά παράβαση του πρωτοκόλλου.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, επέμεινε στη θέση ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάνης και γι αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η επικαιοροποίησή της, απαντώντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια.
Την υπέγραψαν 11 χώρες.
 Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
«Μέσα στα 94 χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα, για παράδειγμα στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα της Θράκης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Θράκη μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους; Μπορούμε να ορίσουμε αν οι μουφτήδες θα διορίζονται από την κοινότητα και όχι από το κράτος;», διερωτήθηκε ο Erdogan.
«Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Στη Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους, αρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
O Erdogan υποστήριξε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη της μειονότητας στη δυτική Θράκη.
Για παράδειγμα, στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα, τόνισε ο Erdogan.
Όταν μιλάω για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σε αυτά τα θέματα αναφέρομαι, υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.
 Πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα αφήσει πίσω τα 65 χρόνια και θα κοιτάξουμε μπροστά», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ελλάδα, δήλωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του, Rejep Tayip Erdogan στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης για εμάς τους Έλληνες είναι αδιαπραγμάτευτη.
Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση.
Ισχύει ως έχει», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα γίνονται πλήρως σεβαστά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Θέλουμε τη λύση του Κυπριακού.
Εδώ είμαστε, όλοι μαζί να φτάσουμε σε μια λύση που να προσιδιάζει σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και για τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ - Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων».
O ΠτΔ χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα.
«Κε.Πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Τούρκου προέδρου.
Πρόκειται για  ιστορική επίσκεψη για τους λαούς μας.
Είμαστε εδώ οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι στην Τουρκία, να είμαστε το παράθυρο για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο ΠτΔ υπογράμμισε ότι «λόγω της ιδιότητας της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ, θέλουμε πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, με το κλίμα να είναι βαρύ, στη σκιά των δηλώσεων περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, οι οποίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο μετά τις 10:30.
Τoν Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Στη συνέχεια ο Erdogan κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:45.
Διπλωματικές πηγές χαρατηρίζουν εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας,  τονίζοντας, όμως, τη χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, μετά τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ , ότι "ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών".
Οι διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη, επειδή γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

H υποδοχή Erdogan στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ο Εrdogan στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

«Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε.
Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια.
Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας τον Rejep Tayip Erdogan, στο Σύνταγμα, όπου και ο τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Στο Erdogan απέδωσαν άγημα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

View image on Twitter


Υποδοχή Erdogan από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.
"Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης.
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο.
"Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στις δηλώσεις Erdogan

Την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, τοποθέτηση που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την περιοχή.
Παράλληλα τόνισε ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται αναθεώρηση κατά καιρούς.
Για το θέμα των οχτώ τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο T. Erdogan ανέφερε πως "οι τούρκοι στρατιωτικοί δραπέτευσαν από την Τουρκία και ήρθαν στην Ελλάδα".
Μάλιστα τόνισε πως σε συνομιλία του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο τελευταίος του είπε ότι οι οχτώ αξιωματικοί θα εκδίδονταν στην Τουρκία σε διάστημα 15 - 20 ημερών.
Οι δηλώσεις του Erdogan την παραμονή της επίσκεψης του στην Ελλάδα πυροδότησε αντιδράσεις.
«Η συνέντευξη του κ.Erdogan εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες, όχι να υψωθούν τείχη».
«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «οι αναφορές περί αναθεώρησής της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».
Οι δηλώσεις του Rejep Tayip Erdogan προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση.
«Oι αναφορές του Erdogan στη Συνθήκη της Λωζάνης προκαλούν προβληματισμό.
Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων.
Η συνέντευξη Erdogan δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών» επισημαίνει ο κ.Κουμουτσάκος.

Γεννηματά: Αρνητικό πρόκριμα για την επίσκεψη Erdogan οι δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Οξεία ήταν και η αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.
«Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών.
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης, την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική» τόνισε η κα.Γεννηματά, η οποία άφησε αιχμές για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας πως είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Erdogan.
«Κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα - το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας.
Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ. Erdogan είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δύο χωρών, από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης, όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής.
Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση» υποστήριξε η κα.Γεννηματά.


Tο πρόγραμμα της επίσκεψης Erdogan

Ο κ. Erdogan θα φτάσει στην Ελλάδα στις 10.30 το πρωί, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και το πρόγραμμα του έχει ως εξής:
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017
10:30
'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Erdogan και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.
Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.
11:30
Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».
11:45
'Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.
Επίσημη τελετή υποδοχής.
Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.
Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.
12:00
Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.
12:40
Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
13:30
'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ιδιαίτερη συνάντηση.
14:50
Δηλώσεις στον Τύπο.
16:30
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.
19:25
'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρ. Τ. Erdogan και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.
Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.
19:30
Επίσημο δείπνο.
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017
11:15
'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».
Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
12:10
Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS