Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα παραμείνουν μέχρι να αποχωρήσει από την Ουκρανία

Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα παραμείνουν μέχρι να αποχωρήσει από την Ουκρανία
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον δε θα δεχτεί ποτέ την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από την πλευρά της Μόσχας
Σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία έστειλε σήμερα (7/12) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων, τονίζοντας πως οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι η Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.
Ειδικότερα, μιλώντας ενώπιον του ρώσου ομολόγου του, Sergey Lavrov, κατά τη διάρκεια συνεδρίου ασφαλείας στη Βιέννη, ο Tillerson υπογράμμισε ότι «δε θα δεχθούμε ποτέ την κατοχή της Ρωσίας και την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας», ενώ πρόσθεσε εν συνεχεία ότι «οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να επιστρέψει η Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της χερσονήσου στην Ουκρανία».
«Στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, συμμετέχουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας στη διατήρηση κυρώσεων μέχρι η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή του Ντόνμπας και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συμφωνία του Μινσκ», υπογράμμισε ο Tillerson.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρέχει περαιτέρω μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της προ το Κίεβο.
Όπως ανεφερε η ανακοίνωση, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να αξιολογήσει τη συνάφεια μίας διαδοχικής επιχείρησης μακροοικονομικής βοήθειας, και εάν κριθεί σκόπιμο, να υποβάλει πρόταση για μία νέα επιχείρηση στις αρχές του 2018», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
«Εκτός από την πολιτική στήριξη, η ΕΕ έχει δεσμευθεί για το πακέτο στήριξης ύψους 12,8 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει την διαδικασία μεταρρυθμίσεων, και για να βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης».
Παράλληλα, η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ένας από τους βασικούς εταίρους της ΕΕ και ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα καθώς θα προοδεύει περαιτέρω με τις μεταρρυθμίσεις και τις οικονομικές προσαρμογές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης