Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Ο Ergogan ζητά επικαιροποίηση των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στην επίσκεψη του στην Αθήνα

BBC: Ο Ergogan ζητά επικαιροποίηση των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στην επίσκεψη του στην Αθήνα
Ένταση στη συνάντηση του Έλληνα προέδρου και του ομόλογού του της Τουρκίας
Η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα από έναν Τούρκο αρχηγό κράτους σε 65 χρόνια έχει ξεκινήσει με εντάσεις, με τον πρόεδρο Recep Tayyip Ergogan και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να ανταλλάσσουν έντονες παρατηρήσεις, μετά την έκκληση του Τούρκου ηγέτη για επικαιροποίηση των συνόρων των δύο χωρών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Ο κ. Ergogan δήλωσε ότι η συνθήκη του 1923 που όρισε τα σύνορα της Τουρκίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο δεν εφαρμόστηκε δίκαια.
Αλλά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ υπήρξαν τερταμένες εδώ και δεκαετίες.
Ποια είναι η πηγή των εντάσεων; Πολλά θέματα.
Οι μακρόχρονες διαφωνίες σχετικά με τα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου, έφεραν και τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου το 1996.
Επίσης, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν ειρηνευτική συμφωνία στη διχοτομημένη Κύπρο - το βόρειο τμήμα του νησιού κατέβαλε η Τουρκία το 1974, ως απάντηση σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Αθήνα.
Η Τουρκία αναφέρει επίσης ότι τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας τουρκικής καταγωγής στη βορειοανατολική Ελλάδα δεν γίνονται σεβαστά.
Στην Αθήνα, ο κ. Ergogan δήλωσε ότι δεν τους επιτρεπόταν να επιλέξουν το δικό τους νομικό εμπειρογνώμονα ή μουφτή, με το ρόλο να διορίζεται από την Ελλάδα.
Η τουρκική κυβέρνηση είναι επίσης δυσαρεστημένη με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας που εμπόδισε την έκδοση οκτώ Τούρκων στρατιωτών που κατέφυγαν στη χώρα, μετά από φερόμενη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα διαμαρτύρεται ότι η Τουρκία παραβιάζει επανειλημμένα τον εναέριο και ναυτικό της χώρο.
Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ τους, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1820, όταν η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τι συμβαίνει όμως με την επίσκεψη;
Η έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη της Λωζάννης, συνέβη κατά την πρώτη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Ergogan υποστήριξε ότι η μεταχείριση των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα έδειξε ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να τηρήσει τη Συνθήκη.
"Δεν τους παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη από την άποψη των επενδύσεων και υπάρχει διακριτική μεταχείριση", ανέφερε, διαμαρτυρόμενος επίσης ότι ορισμένα σημεία της Συνθήκης χρειάζονται περισσότερη σαφήνεια.
Απαντώντας σε αυτό, ο κ. Παυλόπουλος, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της δικαιοσύνης της Ελλάδας, δήλωσε:
"Αυτή η συνθήκη, για εμάς, δεν είναι διαπραγματεύσιμη, αυτή η συνθήκη δεν έχει κενά, δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε ενημέρωση.
Αυτή η συνθήκη ισχύει ως έχει."
Η επίσκεψη, που περιγράφει ο κ. Ergogan ως "ιστορική", πραγματοποιείται εν μέσω μίας τεράστιας επιχείρησης ασφάλειας, με εκατοντάδες αξιωματικούς να αναπτύσσονται.
Και οι δύο κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η επίσκεψη θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, με την υπογραφή κοινών έργων υποδομής, όπως αναφέρει ο Mark Lowen του BBC στην Αθήνα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης