Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Τεταμένο κλίμα στην επίσκεψη του Τούρκου Erdogan στην Ελλάδα

Washington Post: Τεταμένο κλίμα στην επίσκεψη του Τούρκου Erdogan στην Ελλάδα
Ο Erdogan θορύβησε τους Έλληνες αξιωματούχους ζητώντας την επικαιροποίηση της Λωζάνης
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα σε έξι δεκαετίες ξεκίνησε με τεταμένο κλίμα την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, με τον Recep Tayyip Erdogan να επαναλαμβάνει τα σχόλια που έχουν θορυβήσει τους Έλληνες οικοδεσπότες του, για την ανάγκη «επικαιροποίησης» της συνθήκης Λωζάνης του 1923 που ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.
Η πρώτη συνάντηση του Erdogan ήταν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανώς αμήχανη.
Οι πρόεδροι συζήτησαν για τη συνθήκη και τη μουσουλμανική μειονότητα στη βορειοανατολική Ελλάδα.
Η διήμερη επίσκεψη του Erdogan περιλαμβάνει ταξίδι την Παρασκευή για να συναντηθεί με μέλη της κοινότητας, τα οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο ως θρησκευτική μειονότητα.
Το καθεστώς των Μουσουλμάνων της Ελλάδας, το οποίο η Τουρκία θεωρεί μία τουρκική μειονότητα, καθορίστηκε επίσης από τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Erdogan θορύβησε τους Έλληνες αξιωματούχους, λέγοντας σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, ότι η συνθήκη του 1923 θα πρέπει να «επικαιροποιηθεί».
"Στην πραγματικότητα, όλες οι συμφωνίες στον κόσμο θα πρέπει να ενημερώνονται με το πέρασμα του χρόνου", δήλωσε ο Erdogan.
"Αυτή η ενημέρωση θα ήταν επωφελής όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα".
Το σχόλιό του "εγείρει σοβαρές ανησυχίες και ερωτήσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
"Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν η επίσκεψή του να είναι ένας λόγος για τη γεφύρωση των χασμάτων, όχι για την αύξηση των εμποδίων".
Ο σεβασμός της συνθήκης είναι "το αποκλειστικό και μη διαπραγματεύσιμο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών", δήλωσε ο Τζανακόπουλος.
Ωστόσο, ο Erdogan επανέλαβε τις απόψεις του για τη συνθήκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την Πέμπτη με τον Παυλόπουλο.
"Αυτό συνέβη στη Λωζάνη.
Το καταλαβαίνω, αλλά ας κάνουμε τώρα αυτό που είναι απαραίτητο", είπε στον πρόεδρο της χώρας.
"Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε 94 χρόνια.
Εάν τα εξετάσουμε, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν τόσα πολλά πράγματα".
Ο Παύλοπουλος είπε στον Erdogan ότι "η συνθήκη δεν χρειάζεται αναθεώρηση ή ενημέρωση. Ισχύει ως έχει".
Πρόσθεσε ότι η συνθήκη δεν έχει περιθώριο για εδαφικές διαμάχες και έθεσε ξεκάθαρα το καθεστώς για τη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας.
"Είναι σαφές ότι για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να κάνουμε πραγματικότητα την ιστορική αυτή επίσκεψη, αυτό απαιτεί τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου", ανέφερε ο Παυλόπουλος.
Η τηλεοπτική συνομιλία του Erdogan με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά ήταν πιο ήρεμη.
"Πρέπει να οικοδομήσουμε τις διαπραγματεύσεις μας ", δήλωσε ο Erdogan στον Τσίπρα.
"Δεν έχουμε σχέδια για τα εδάφη των γειτονικών χωρών.
Αλλά στο παρελθόν ήμασταν έθνη που ζούσαν το ένα μέσα στο άλλο ".
Σημείωσε ότι τα "λάθη" είχαν οδηγήσει στη συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας της Τουρκίας, τα οποία κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από δεκαετίες διώξεων, αφήνοντας ακόμα μια μικρή μειοψηφία στην Κωνσταντινούπολη.
"Γίνονται τέτοια λάθη στην ιστορία.
Πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον σε ισχυρότερο έδαφος,
Εάν καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή φιλοσοφία μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα", δήλωσε.
Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν από καιρό διαφορές.
"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα από αυτές τις διαφορές, αναζητούμε κοινό έδαφος και ότι οι διαφορές αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο, σε σχέση με τη γνώμη του άλλου και χωρίς προκλήσεις και υπερβολές", είπε.
Η κρίση των προσφύγων θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς τα ελληνικά νησιά αποτελούν την πύλη στην Ευρώπη, για τους μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία.
Οι περιφερειακές σχέσεις, οι ενεργειακοί και επιχειρηματικοί δεσμοί, η απόπειρα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και οι μακροχρόνιες διαφορές, όπως οι εδαφικές διαμάχες στο Αιγαίο,είναι επίσης πιθανό να συζητηθούν.
Ένα ακανθώδες ζήτημα που μπορεί να τεθεί, θα είναι η περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά στην Τουρκία.
Η Άγκυρα ζήτησε την έκδοση τους, αίτημα που απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια για το λόγο ότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη στην Τουρκία.
Η κίνηση εξόργισε τον Erdogan, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας του είναι "το καλύτερο στην Ευρώπη", προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
Η επίσκεψη του Erdogan πραγματοποιείται, καθώς η χώρα του όλο και περισσότερο απομονώνεται από τη διεθνή σκηνή.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την καταστολή των πραξικοπημάτων του Erdogan.
Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους και δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι έχουν φυλακιστεί για κατηγορίες ότι συνδέονται, με τον Fethullah Gulen, τον Ισλαμιστή κληρικό που εδρεύει στις ΗΠΑ, που ο Erdogan κατηγορεί ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.
Ο Gulen αμφισβητεί τον ισχυρισμό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης