Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H Prelium ΑΧΕΠΕΥ μετατρέπεται σε ΕΠΕΥ και η Beta ΑΧΕΠΕΥ απορροφά το πελατολόγιό της

tags :
H Prelium ΑΧΕΠΕΥ μετατρέπεται σε ΕΠΕΥ και η Beta ΑΧΕΠΕΥ απορροφά το πελατολόγιό της
H Prelium ΑΧΕΠΕΥ μετατρέπεται σε ΕΠΕΥ και η Beta ΑΧΕΠΕΥ απορροφά το πελατολόγιό της
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηριακών εταιρειών βρίσκονται προ των πυλών καθώς από τη μία ο χαμηλός τζίρος δημιουργεί ζημιές και άρα θέματα στις εταιρείες, και από την άλλη οι αλλαγές που έρχονται λόγω Mifid II οδηγούν σε αναγκαστικές κινήσεις ανάληψης πρωτοβουλιών, διαφορετικά δεν μπορούν να ασκήσουν κάποιες από τις παροχές τους προς τους πελάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Beta ΑΧΕΠΕΥ θα απορροφήσει το πελατολόγιο της Prelium ΑΧΕΠΕΥ και η τελευταία θα μετατραπεί σε ΕΠΕΥ.
Σημειώνεται πως της 31/12/2016 το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ήταν αρνητικό κατά λίγες χιλιάδες ευρώ.
Στη χρήση 2016 η εταιρεία εμφάνισε σημαντικές ζημιές.
Η Χρηματιστηριακή έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για έκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Δεκεμβρίου με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 220 χιλ. ευρώ με παροχή δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας η επαναληπτική γενική συνέλευση θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως υπάρχουν άλλες δύο χρηματιστηριακές με αρνητικά ίδια κεφάλαια και πρέπει να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να τα βελτιώσουν.
Χρηματιστές δηλώνουν την απογοήτευσή τους από τις αλλαγές που φέρνει η Mifid II καθώς όπως αναφέρουν παλεύουν να επιβιώσουν σε μία αγορά με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, κάνοντας λίγες πράξεις την ημέρα και έρχονται σημαντικές αλλαγές που θα αυξήσουν ραγδαία το κόστος.
Πολλές θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.
Έτσι υπάρχουν εκτιμήσεις για σημαντικές αλλαγές στους επόμενους μήνες.
Μετά την τριπλή συγχώνευση των Merit- Μίδας – Πετροπουλάκης, η απορρόφηση του πελατολογίου της Prelium από την Beta και η μετατροπή της Prelium σε ΕΠΕΥ, αποτελεί μία πρώτη αλλαγή από μία σειρά αλλαγών που έρχονται.
Στο 11μηνο η Prelium βρίσκεται στην 42 θέση με μερίδιο μόλις 0,06% και συνολικό τζίρο 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ η Beta βρίσκεται στην 14η θέση με μερίδιο 1,38% και συνολικό τζίρο 365 εκατ. ευρώ.
Πριν από δύο χρόνια η Prelium ήταν στην 29η θέση με μερίδιο 0,24% και συνολικό τζίρο 71,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πάντως πως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει περάσει τη Mifid II κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πριν μήνες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης