Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό τον κίνδυνο «δημογραφικής βόμβας» η Σιγκαπούρη, από τη γήρανση του πληθυσμού

tags :
Υπό τον κίνδυνο «δημογραφικής βόμβας» η Σιγκαπούρη, από τη γήρανση του πληθυσμού
Η οικονομία της Σιγκαπούρης είναι από τις πιο ισχυρές παγκοσμίως, ωστόσο ένας μεγάλος κίνδυνος παραμονεύει…
Αν και η οικονομία της Σιγκαπούρης είναι αναμφίβολα από τις πιο ισχυρές σε όλον τον κόσμο, με τη χώρα να κατέχει την ανώτατη αξιολόγηση («ΑΑΑ») από τους οίκους και να αποτελεί την έδρα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, ένας μεγάλος κίνδυνος παραμονεύει…
Το χαμηλό ποσοστό γονιμότητας και η υπερβολική γήρανση του πληθυσμού έχουν θέσει την ασιατική χώρα σε μια επικίνδυνη πορεία, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μια «δημογραφική βόμβα», αν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.
Όπως αναφέρει σχετικά στο Business Insider ο κ. Francis Tan, οικονομολόγος της τοπικής τράπεζας United Overseas Bank, σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν σε παγκόσμιο επίπεδο, ακολούθησε μία επίπονη οικονομική ύφεση.
«Αυτές οι “βόμβες” έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των οικονομιών και την καταστροφή του κοινωνικού ιστού, επί αρκετά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες.
Στη Σιγκαπούρη τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά από το 2018».
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ιαπωνία, όπου, την τελευταία δεκαετία, η χαμηλή γονιμότητα και η εκτεταμένη γήρανση συνέβαλαν σε μια προβληματική οικονομία, προκαλώντας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, απώλειες πολλών τρισεκ. γεν στο ΑΕΠ.
Από το 2007, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας έχει συρρικνωθεί κατά ένα εκατομμύριο, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται.
Σύμφωνα με την τράπεζα, ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Σιγκαπούρης αποτελεί σήμερα το 13% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ οι ηλικίες κάτω των 15 ετών αποτελούν μόλις το 15%.
Στην Ιαπωνία, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 27% και 13% νέοι.
Η Σιγκαπούρη βρίσκεται κοντά στο σημείο καμπής, το σημείο δηλαδή που οι ηλικιωμένοι θα ξεπεράσουν τους νέους στο μερίδιο του πληθυσμού...
Επίσης, η κάθε γυναίκα στη Σιγκαπούρη γεννά πλέον -κατά μέσο όρο- μόλις 1,2 παιδιά, όταν ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος κυμαίνεται κοντά στο 2.
Το κρίσιμο σημείο για οποιαδήποτε χώρα, σύμφωνα με τους δημογράφους, είναι 2,2 παιδιά ανά γυναίκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης