Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στις 3 νέες εκδόσεις αναζητάει στην Νέα Υόρκη ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στις 3 νέες εκδόσεις αναζητάει στην Νέα Υόρκη ο Ευκλ. Τσακαλώτος
Επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ψάχνει στην Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Με το βλέμμα στραμμένο στον νέο χρόνο, όπου από τον Φεβρουάριο και μετά θα παιχτεί η τελευταία πράξη των θρίλερ του Μνημονίου και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Γι’ αυτό το σκοπό βρίσκεται από χθες (7/12) στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.
Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» ο υπουργός θα προβάλει μπροστά σε ανώτατους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης οι εξελίξεις και οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και σε τομείς όπως είναι τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ναυτιλία.
Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι η C. Lagarde από το ΔΝΤ, ο D. Costello από την Ε.Ε. και ο Νicola Giamarolli από τον ESM.
Επομένως στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει και της απόφασης (σ.σ. θα ληφθεί τον Φεβρουάριο) που εκκρεμεί από το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα ή θα παραμείνει με τον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να βάλει δικά του κεφάλαια.
Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Delia Velculescu (, ήταν ιδιαίτερα διαλλακτική, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις διαφωνίες όπως συνέβαινε στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η 3η αξιολόγηση αποτέλεσε «βόλτα στο πάρκο» για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους θεσμούς αποτελούσε κεντρικό προαπαιτούμενο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία.
Επίσης η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τα μέτρα λιτότητας ώς το 2020 (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο), που έχει ψηφίσει προκαταβολικά η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση, συνέβαλαν στο να κλείσει τάχιστα η τεχνική συμφωνία.
Η αλήθεια είναι ότι η 4η και τελευταία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει - σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό- αρχές Μαρτίου του 2018 κρύβει πολλές ενέδρες, κυρίως στο φορολογικό πεδίο, για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές μετά τα τόσα δισ. ευρώ που εκταμίευσαν με χαμηλό επιτόκιο, πλην όμως με σκληρές μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία την Αθήνα εάν δεν τις συνεχίσει…
Τα μέτρα για το χρέος θα είναι το κλειδί για τις νέες δεσμεύσεις.
Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, ενώ το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτές θα κρατάει το ΔΝΤ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης