Η πολιτική Trump για την Μέση Ανατολή βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής Obama

Η πολιτική Trump για την Μέση Ανατολή βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής Obama
Η πολιτική Trump για την Μέση Ανατολή βρίσκεται στον αντίποδα αυτής του Obama
Η στρατηγική για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου D. Trump, που αναγνώρισε χθες (6/12) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, βρίσκεται στον αντίποδα αυτής του προκατόχου του, B. Obama.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι

Ο Ρεπουμπλικάνος επέστρεψε σε μια πολιτική πλήρους στήριξης του Ισραήλ μετά το τέλος της θητείας του Ομπάμα, η οποία σημαδεύτηκε από μια ανοικτή κρίση με το εβραϊκό κράτος μετά την άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε τον ισραηλινό εποικισμό.
Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής D. Frindan είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του υπέρ του εβραϊκού εποικισμού και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Unesco, κατηγορώντας την για αντι-ισραηλινή πολιτική.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός B. Netanyahu χαιρέτισε την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αναμένει μια «πιο ισχυρή από ποτέ» συμμαχία μεταξύ των χωρών τους.
Ο Trump έχει επιφορτίσει τον γαμπρό και στενό του σύμβουλο T. Kousner με την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πάρει αποστάσεις από την ιδέα της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτος και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν κρύβουν πλέον την αγανάκτησή τους απέναντι στην κυβέρνησή του και κυρίως μετά την απειλή να κλείσει η διπλωματική τους αποστολής στην Ουάσινγκτον.

Ιράν

Ο Trump θεωρεί το Ιράν την κύρια περιφερειακή απειλή και έχει αυξήσει τις πύρινες δηλώσεις σχετικά με τον «αποσταθεροποιητικό» ρόλο της Τεχεράνης στην Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.
Αντίθετος στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015, έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή «ανά πάσα στιγμή» και αρνήθηκε να επαναβεβαιώσει τη συμμόρφωση της Τεχεράνης στους όρους της.
Από την πλευρά του ο Obama είχε χαιρετίσει την υπογραφή της, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για μια ευκαιρία να πάμε προς μια νέα κατεύθυνση».
Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) προσπαθούν να τη διασώσουν, όμως ο Netanyahu συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο για τη «γενναία του απόφαση» και η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε την «σταθερή στρατηγική του» απέναντι στον κοινό τους εχθρό.

Ιστορικοί σύμμαχοι

Ο Trump σύσφιξε τις σχέσεις της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία, έπειτα από πολλά χρόνια έντασης μεταξύ της σουνιτικής μοναρχίας και των ΗΠΑ υπό την προεδρία Obama, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι προτίμησε μια προσέγγιση με το Ιράν.
Χαρακτηριστικό της αλλαγής των διμερών σχέσεων ήταν το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό έγινε στο Ριάντ, όπου έγινε δεκτός με τιμές.
Εξάλλου ο Trump στήριξε τις διώξεις που ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας M. B. Salman με πρόφαση την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς και για λίγο το εμπάργκο που επέβαλαν οι Σαουδάραβες τον Ιούνιο στο Κατάρ, όπου βρίσκεται μια αμερικανική στρατιωτική βάση.
Η σουνιτική απόλυτη μοναρχία του Ριάντ διασφαλίζει σύμφωνα με τον Trump την περιφερειακή σταθερότητα, παρά τις στρατιωτικές της επεμβάσεις στην Υεμένη τώρα και το 2011 στο Μπαχρέιν.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προσέγγισης και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Al Sissi, που κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 2013.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ιδιαίτερα τεταμένες υπό την προεδρία του Obama, ο οποίος είχε αναστείλει μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κάιρο από το 2013 ως το 2015 μετά την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του ανατραπέντος από τον στρατό ισλαμιστή προέδρου M. Morsey.
Ωστόσο το Κάιρο αποτελεί στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και έχει σημαντική θέση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Τον Απρίλιο ο Trump εκτίμησε ότι ο Al Sissi κάνει «φανταστική δουλειά», όμως τον Αύγουστο η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το μερικό πάγωμα της στρατιωτικής της βοήθειας προς την Αίγυπτο εν αναμονή «προόδων στη δημοκρατία».
Νέα αλλαγή πορείας τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την παροχή εκ νέου στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο.

Συρία

Ο Trump, που κατηγορούσε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι εμφανίζεται επιεικής απέναντι στον Σύρο πρόεδρο B. Assad, έδωσε εντολή τον Απρίλιο για την πρώτη άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα εναντίον του συριακού στρατού: το πλήγμα με πυραύλους εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης σε αντίποινα για μια φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της Χαν Σεϊχούν, μιας πόλης που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών, από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, εκ των οποίων 31 παιδιά.
Η Ουάσινγκτον, που έχει αναπτύξει 2.000 στρατιώτες στη Συρία, διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η στρατιωτική παρουσία της στη χώρα θα συνεχιστεί «για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο» ώστε να αποτραπεί η επάνοδος του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS