Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από την κακόγουστη επικοινωνιακή αντιπαράθεση δεν κέρδισαν τίποτα....έλληνες και τούρκοι

Από την κακόγουστη επικοινωνιακή αντιπαράθεση δεν κέρδισαν τίποτα....έλληνες και τούρκοι
Από την επικοινωνιακή αντιπαράθεση δεν κέρδισαν οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδος
Η Τουρκία είναι μια χώρα σχεδόν 80 εκατ έναντι της Ελλάδος των 11 εκατ.
Μπορεί ιστορικά οι δύο χώρες να υποθάλπουν την αντιπαράθεση λόγω της τουρκοκρατίας και αντίστοιχα για τους Τούρκους της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Συνθήκης της Λωζάνης που καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα, ωστόσο είναι αλήθεια ότι και οι δύο χώρες εάν θέλουν μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Ο Erdogan ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε μια μεγάλη ευκαιρία ερχόμενος στην Ελλάδα.
Αντί να μιλάει για αλλαγές στην Συνθήκη της Λωζάνης ή για τουρκική μειονότητα στην Θράκη θα μπορούσε να χτίσει γέφυρες συνεργασίας και με την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών η Τουρκία να κερδίσει πάλι την αποδοχή στην Ευρώπη.
Ο Erdogan ούτε αφελής είναι, ούτε πολιτικά ανώριμος.
Γνώριζε πολύ καλά ότι θέτοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας θα διαμορφώσει μια ατζέντα επίσημα, Αιγαίο, Θράκη, συνθήκη Λωζάνης.
Τι ήθελε να πετύχει να ξεκαθαρίσει στην Ελλάδα ότι για να επιλυθούν οι διαφορές θα πρέπει να εξεταστούν αυτά τα ανοικτά ζητήματα.
Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Ο Erdogan έχει πληγεί πολιτικά λόγω σκανδάλων και η επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν ευκαιρία για επικοινωνιακή αντεπίθεση και πολιτική αναγέννηση.  
Για την Ελλάδα και ορθά δεν υφίστανται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.  
Ωστόσο ίσως στο μόνο που είχε δίκιο ο Erdogan ήταν ότι στην Θράκη οι έλληνες μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.
Ορθά απάντησε ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ότι το ζήτημα αυτό αφορά την Ελλάδα καθώς είναι εσωτερικό ζήτημα.
Ο Τσίπρας δεν είχε προετοιμαστεί για την σχεδιασμένη επίθεση Erdogan, ωστόσο ότι κατάφερε να προβάλλει ορισμένα εύλογα επιχειρήματα ειδικά με την Αγία Σοφία ή με τον Συνθήκη της Λωζάνης τον διέσωσαν επικοινωνιακά στο εσωτερικό μέτωπο.
Είχε προηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος είχε αντιπαρατεθεί στον Erdogan.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήρθε στην Ελλάδα με σχέδιο, παρουσίασε αυτά που οι Τούρκοι θεωρούν εθνικά ζητήματα, έδειξε στην Ευρώπη ότι υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα και έστειλε το μήνυμα ότι απλά δεν θα αλλάξουν.
Η Ελλάδα παραδοσιακά έχει αμυντικό δόγμα έναντι της επιθετικότερης Τουρκίας.
Παραδόξως όμως αντί η Τουρκία να κλείνει τα διάσπαρτα μέτωπα της ειδικά με τους Κούρδους και την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν στις όμορες με την Τουρκία χώρες συνεχίζει να ανοίγει μέτωπα.
Ο Erdogan χρησιμοποίησε την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσωπικής τους πολιτικής ατζέντας.
Η ελληνική πλευρά ενώ ήταν απροετοίμαστη, ψελλίζοντας ορισμένα επιχειρήματα και απαντώντας άμεσα στις προκλήσεις κατάφερε να διασωθεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό μέτωπο.
Όμως το αποτέλεσμα από αυτό το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου ήταν μηδέν.
Προκάλεσε την ελληνική κοινωνία, διατήρησε την υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο λαών και δεν λειτούργησε ως ηγέτης ο Erdogan αλλά ως πολιτικός λαοπλάνος που στοχεύει σε εφήμερες στρατηγικές.
Για τον Τουρκικό τύπο ο Erdogan είχε την πυγμή εντός της Ελλάδος να επαναλάβει τις πάγιες τουρκικές θέσεις.
Όμως αν κρίνουμε το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνιακής φιέστας…το αποτέλεσμα είναι ότι οι δύο λαοί έλληνες και τούρκοι δεν ήρθαν πιο κοντά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης