Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βαρίδι» πλέον για τους εναλλακτικούς παρόχους οι καταναλωτές Μέσης Τάσης - Γιατί προσπαθούν να τους απομακρύνουν

«Βαρίδι» πλέον για τους εναλλακτικούς παρόχους οι καταναλωτές Μέσης Τάσης - Γιατί προσπαθούν να τους απομακρύνουν
Αιτία της αλλαγής στάσης από τους εναλλακτικούς παρόχους, η δημοπρασία ΝΟΜΕ του περασμένου Οκτωβρίου όπου αυξήθηκε το κόστος
Να απαλλαγούν από όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες της Μέσης Τάσης επιδιώκουν οι εναλλακτικοί πάροχοι, καθώς αντιλαμβάνονται σταδιακά πως αυτοί εξελίσσονται στο πλέον ζημιογόνο κομμάτι αν μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν το περισσότερο ελπιδοφόρο λόγω των υψηλών τους καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος.
Έτσι, η φράση «Να του δώσετε μία τέτοια προσφορά που θα τον αναγκάσει να φύγει» ακούγεται εσχάτως ολοένα και πιο συχνά στα γραφεία των ιδιωτικών επιχειρήσεων προμήθειας ρεύματος.  
Το μέσο κόστος της συγκεκριμένης κατηγορίας, δηλαδή για τους βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς πελάτες, καθώς και για τις ενεργοβόρες αλυσίδες σουπερ μάρκετ,  κυμαίνονταν από 50 έως 55 ευρώ ανά Mwh από το 2015 μέχρι σήμερα.
Η πρόσφατη δημοπρασία ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου ανέβασε το κόστος αγοράς ρεύματος, καθώς η τιμή διαμορφώθηκε στα 45,2 ευρώ ανά Mwh.
Έτσι, η άνοδος του κόστους αγοράς ρεύματος διαμορφώνεται πλέον υψηλότερα κατά 10 ευρώ ανά Mwh σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Το νέο τιμολόγιο της Μέσης Τάσης για τους εναλλακτικούς παρόχους όπως και για τη ΔΕΗ κυμαίνεται από τα 62 έως 67 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
Μέχρι πρόσφατα η λιανή τιμή πώλησης ρεύματος της Μέσης Τάσης ήταν στα 56 ευρώ ανά Mwh δηλαδή 0,056 ευρώ την Kwh.
Όμως οι τρέχουσας συνθήκες πιέζουν, ώστε η λιανική τιμή της Μέσης Τάσης να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 65 ευρώ / Mwh ή 0,065 ευρώ / Kwh.

Αναπροσαρμογή τιμών μέσω επιστολών

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μία μετά την άλλη οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος στέλνουν επιστολές προς τους πελάτες τους και τους ενημερώνουν ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Η μέση τιμή το μήνα Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 70 ευρώ ανά Mwh, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου η μέση ΟΤΣ ήταν στα 57 ευρώ η Mwh.  
Οι εμπορικές διευθύνσεις των εταιρειών έχουν φθάσει στο σημείο να επιθυμούν την αποχώρηση των πελατών της Μέσης Τάσης στην περίπτωση που αυτοί τιμολογούνται με το παλαιό και ευνοϊκό τιμολόγιο και έχουν αρνηθεί να υπογράψουν νέα συμφωνία με βάση τις επικαιροποιημένες τιμές.  
Το κλίμα όμως των ανατιμήσεων της Μέσης Τάσης ενδέχεται αργά η γρήγορα να επεκταθεί και στη χαμηλή τάση, καθώς οι εξελίξεις περιορίζουν σημαντικά το περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης