Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Έπειτα από μια πολυετή κρίση, οι Έλληνες σταμάτησαν να κάνουν όνειρα

CNBC: Έπειτα από μια πολυετή κρίση, οι Έλληνες σταμάτησαν να κάνουν όνειρα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως σχολιάζεται σε δημοσίευμα του CNBC
Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σε αντίθεση με την ψυχολογία των Ελλήνων αναφέρεται το CNBC σε δημοσίευμα με τίτλο «έπειτα από μια σχεδόν 10ετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα σταμάτησε να ονειρεύεται».
«Έπειτα μια σχεδόν 10ετή οικονομική ύφεση, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έχει αρχίσει να γίνεται πιο φωτεινό.
Παρ' όλα αυτά, οι Έλληνες σταμάτησαν να κάνουν όνειρα σχετικά με το μέλλον τους» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, παρά τις ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, «στους δρόμους της Αθήνας, οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι και αμφιβάλουν ότι η κατάσταση τους θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα».

«Δεν κάνουμε όνειρα πια»

«Δεν κάνουμε όνειρα πια.
Είμαστε πολύ καλά, συνεχίζουμε τις ζωές μας, ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε ακραία φτώχεια.
Αλλά εάν θες να μάθεις μια δεύτερη γλώσσα, εάν θέλεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και να επιμορφωθείς ή δεν μπορείς ή είσαι πολύ περιορισμένος» δήλωσε στο CNBC η 29χρονη φοιτήτρια, Εύα Παυλοπούλου.
Η Παυλοπούλου σπουδάζει σήμερα για το δεύτερο μάστερ, ενώ πρόσφατα έλαβε μια προσφορά εργασίας με μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ (1.178 δολάρια).
Παρ' όλο που θα δεχθεί τη θέση, η ίδια θα είναι αναγκασμένη να ζει με τους γονείς της.
Όπως σχολιάζει το CNBC, η ανεργία των νέων παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Ελλάδα.
Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του εκπαιδευτικού, Στάθη Νικητόπουλου, ο οποίος εύχεται το 2018 οι φίλοι του και η οικογένεια του που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να ανησυχούν λιγότερο για το ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά του.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, όπου οι εργαζόμενοι νοιώθουν ασφάλεια, στον ιδιωτικό τομέα η κατάσταση είναι διαφορετική.
«Οι περισσότεροι από τους φίλους και την οικογένεια μου εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι μισθοί τους δεν αυξάνονται και η ανεργία είναι σχεδόν 20% με 25%» επισημαίνει ο κ. Νικητόπουλος.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων θα βελτιωθεί.
«Πιστεύω ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια διότι οι μισθοί δεν θα αυξηθούν και οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν.
Επιπλέον οι φόροι είναι πολύ υψηλοί» είπε ίδιος.

Το brain drain

Ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η φυγή χιλιάδων ανθρώπων από την Ελλάδα, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στο εξωτερικό.
Η 24χρονη Μαρία Χατζή, η οποία αυτή τη στιγμή σπουδάζει για το δεύτερο μεταπτυχιακό της, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακομίσει στο εξωτερικό μετά την αποφοίτησή της.
«Το θεωρώ πολύ σοβαρό σε αυτό το σημείο, επειδή προσπαθείς συνεχώς να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου σπουδάζοντας και περιμένεις να εφαρμόσεις τα πράγματα που έχει μάθει», ανέφερε.
«Νομίζω ότι εάν μου δοθεί η ευκαιρία, θα φύγω από την Ελλάδα, θα επιστρέψω κάποια στιγμή στο μέλλον, απλά δεν μπορώ να βάλω ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα» παραδέχεται.
«Οι περισσότεροι Έλληνες λένε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση -αν και επαινέθηκαν εκτός της χώρας- δεν έχουν επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα τους» σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
«Δεν αλλάξει κάτι σημαντικό μετά το 2010.
Όλη η οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν ήταν τόσο σημαντική για τον μέσο άνθρωπο», δήλωσε η Χατζή.

Σε ένα σταυροδρόμι

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.
Από τη μια πλευρά, η οικονομική ανάπτυξη έχει επιστρέψει και αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η χώρα αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες δεν νοιώθουν ότι οι προοπτικές του θα βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον ενώ οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν σύντομα, πιθανότατα προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή.
Οι Έλληνες είναι διχασμένοι όσο προς το ποιος θα ηγηθεί της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές, αλλά οι περισσότεροι εμφανίζονται αγανακτισμένοι με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έσπασε το δικομματικό σύστημα, έχει απογοητεύσει κάποιους από την Αριστερά εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας και η φήμη των παραδοσιακών κομμάτων παραμένει κατεστραμμένη» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης