Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η PQH, ο διαγωνισμός που χρονίζει και οι ευθύνες Στουρνάρα (ΤτΕ)

tags :
Η PQH, ο διαγωνισμός που χρονίζει και οι ευθύνες Στουρνάρα (ΤτΕ)
Τι πραγματικά συμβαίνει με την PQH, που είναι ειδικός εκκαθαριστής
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας φαίνεται ότι έχει μπλέξει ο διαγωνισμός του ενιαίου ειδικού εκκαθαριστή, PQH, για την πώληση  χαρτοφυλακίου συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης  (project Argo).
Οι μη δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο λογιστικής αξίας 271 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι στις 16 Οκτωβρίου θα αποφασιζόταν ποιοι επενδυτές θα περάσουν στη δεύτερη φάση, αποκτώντας δικαίωμα διενέργειας due diligence.
Στόχος ήταν οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν στις 20 Νοεμβρίου και ο προτιμητέος επενδυτής να έχει επιλεγεί ως το τέλος του έτους.
Αντ αυτού, κοντεύουμε στα μέσα Δεκεμβρίου και δεν έχουν ανοίξει, ακόμη, οι κλειστοί φάκελοι με τις μη δεσμευτικές προσφορές.
Οι ευθύνες για την καθυστέρηση βαρύνουν, όπως μαθαίνουμε, την ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ, την Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.
H PQH, όπως προέβλεπε η διαδικασία, έλαβε εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή για το εύρος της αξίας του προς πώληση χαρτοφυλακίου.
Η εκτίμηση κατατέθηκε στην ΕΠΕΙΔΕΚΑ , η οποία οφείλει να ορίσει την ελάχιστη τιμή πώλησης, ώστε εν συνεχεία να ανοίξουν οι φάκελοι με τις περισσότερες από δέκα μη δεσμευτικές προσφορές.
Η ΕΠΕΙΔΕΚΑ, όμως, δήλωσε αδυναμία να ορίσει, με βάση την έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή, την ελάχιστη τιμή, και προσέλαβε – ξένη- συμβουλευτική εταιρεία, η οποία θα κάνει την σχετική εισήγηση.
Με αυτά και με αυτά, ο διαγωνισμός έχει πέσει, ήδη, δύο μήνες πίσω και κινδυνεύει με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση καθώς μεσολαβεί η εορταστική περίοδος.
Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος, εξαιτίας της καθυστέρησης, η πώληση του χαρτοφυλακίου να συμπέσει με το project AMOEBA της Πειραιώς.
Την πώληση, δηλαδή, χαρτοφυλακίου καταγγελμένων και μη κόκκινων εταιρικών δανείων, που έχουν ως ενέχυρα επαγγελματικά ακίνητα.
Με δεδομένο ότι και στους δύο διαγωνισμούς το «δέλεαρ» για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι τα ενυπόθηκα ακίνητα, οι επενδυτές ενδέχεται να εστιάσουν στο μεγάλο «ψάρι» (AMOEBA) του 1,5 δις  και όχι στο μικρό (Argo) των 271 εκατ.  
Προφανώς, αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην κατανοητή, με όσα συμβαίνουν στη χώρα, ανάγκη να είναι όλοι νομικά καλυμμένοι.
Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια: τόσο η ΤτΕ, όσο και η ΕΠΕΙΔΕΚΑ  γνώριζαν ότι η διαδικασία, που έπρεπε να ακολουθηθεί, βάσει του ειδικού κανονισμού εκκαθαρίσεων, ήταν αυτή.
Γιατί δεν προετοιμάστηκαν, ώστε να μη χαθεί χρόνος;  
Με την καθυστέρηση,δε, της πώλησης είναι πιθανόν να τεθεί επ αμφιβόλω ο στόχος εισπράξεων της φετινής χρονιάς της PQH και επομένως να ανακτηθούν λιγότερα χρήματα από όσα έβαλαν οι φορολογούμενοι μέσω ΤΧΣ και ΤΕΚΕ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών.
Θα ζητήσει ευθύνες από την ΕΠΕΙΔΕΚΑ o κ. Στουρνάρας;   
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης