Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Ποιοι είναι οι κρυφοί στόχοι του Erdogan - Γιατί επισκέφθηκε τώρα την Ελλάδα

NYT: Ποιοι είναι οι κρυφοί στόχοι του Erdogan - Γιατί επισκέφθηκε τώρα την Ελλάδα
Ο Recep Tayyip Erdogan είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα έπειτα από 65 χρόνια
Στο ερώτημα γιατί ένας Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή, επιχειρεί να απαντήσει η εφημερίδα New York Times, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Recep Tayyip Erdogan στην Αθήνα.
Ο Recep Tayyip Erdogan είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα έπειτα από 65 χρόνια.
«Ο τελευταίος πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε την Ελλάδα, ο Celal Bayar το 1952, προώθησε τη σταθεροποίηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Αλλά ο Erdogan έθεσε την προοπτική ανατροπής της εδαφικής ισορροπίας μεταξύ τους» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Γιατί ένας Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται τώρα την Ελλάδα;

Η επίσκεψη του Erdogan στην Ελλάδα είναι η πρώτη ενός Τούρκου αρχηγού κράτους από τότε που «η περίοδος του μέλιτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που διήρκησε από τη δεκαετία του 1930 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950», δήλωσε ο Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute.
Ωστόσο, η θέση του Erdogan ως προέδρου, που ισχυροποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, είναι ουσιαστικά διαφορετική από εκείνη των προκατόχων του.
Οι προηγούμενοι Τούρκοι πρόεδροι ήταν συμβολικά σημαντικοί, αλλά δεν απολάμβαναν τις εκτελεστικές εξουσίες που έχει τώρα ο Erdogan.
«Κανείς πρόεδρος πριν από αυτόν δεν είχαν την εξουσία να αρκούν εξωτερική πολιτική, κανείς από αυτούς» είπε ο Fadi Hakura του βρετανικού think tank Chatham House.
Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας είναι και το timing της επίσκεψης, καθώς επισκέφθηκε τον «εχθρό» του, τη στιγμή που ο ίδιος και η Τουρκία είναι απομονωμένοι.
«Ο Erdogan χρειάζεται μια δημοσιοσχετίστικη επιτύχια για να σπάσει τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας.
Χρειάζεται μια φωτογραφία με μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» δήλωσε ο Thanos Dokos του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Εξάλλου, άλλοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο Erdogan στράφηκε στις βαλκανικές χώρες, αφού απέτυχε στο σχέδιο να καταστήσει την Τουρκία ένα σημαντικό παίκτη στη Μέση Ανατολή.
«Θέλει να κάνει την Τουρκία μεγάλη ξανά, θέλει να την κάνει μια χώρα-σταρ, γι' αυτό και στρέφει την προσοχή του στα Βαλκάνια» ο Cagaptay, ο οποίος πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο για τον Erdogan με τίτλο «Ο Νέος Σουλτάνος: Ο Erdogan και η κρίση της σύγχρονης Τουρκίας».

Η επίσκεψη παίζει κάποιο ρόλο;

Σύμφωνα με τους New York Times, με την Ελλάδα και την Τουρκία να είναι σε διαμάχη για πολλά σημαντικά θέματα «είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις που ο ένας στρέφεται στον άλλον» είπε ο Cagaptay.
Αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν το μεταναστευτικό, το κυπριακό, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
«Οι δύο χώρες θα καταφέρουν πάρα πολλά εάν συνεργαστούν.
Υπάρχει ανεκμετάλλευτο οικονομικό δυναμικό» επεσήμανε ο Cagaptay.
Οποιαδήποτε πρόοδος είναι εύθραυστη, δεδομένης της μακροχρόνιας εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό έγινε εμφανές όταν ο Erdogan έθεσε θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, κάτι που εξόργισε τους Έλληνες.
«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα έχει σκεφτεί προσεκτικά τι σημαίνει ''επικαιροποίηση'' της Συνθήκης της Λωζάνης για τη χώρα, καθώς δεν θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα συζήτησης», δήλωσε ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, αναπληρωτής καθηγητής στο Kadir Has University στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα λόγια του Erdogan πιθανότατα ήταν για το εσωτερικό του ακροατήριο στην Τουρκία.
«Είναι διεθνής ηγέτης μιλώντας πάντα σε εθνικό ακροατήριο», δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλου και πρόσθεσε «ενδιαφέρεται να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας σταθεροποίησης, ότι πρέπει να γίνει σεβαστός και ότι έχει τον έλεγχο».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης