Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί οι μετοχές της Wall Street θα βρίσκονται υψηλότερα τον Δεκέμβριο του 2018

MarketWatch: Γιατί οι μετοχές της Wall Street θα βρίσκονται υψηλότερα τον Δεκέμβριο του 2018
Η ιστορία της αγοράς των ΗΠΑ δείχνει να ευνοεί τους επενδυτές κάθε χρόνο, σύμφωνα με την MarketWatch
Υπάρχει πιθανότητα ακριβώς στο 65,5% οι μετοχές στις ΗΠΑ να βρεθούν υψηλότερα σε έναν χρόνο από σήμερα, γεγονός που αναμένεται να ικανοποιήσει τους επενδυτές, δεδομένου ότι η αγορά έχει αποδειχθεί απροσδόκητα ισχυρή κατά το τρέχον έτος.
Ωστόσο, αυτοί που ίσως δε συνειδητοποιούν είναι ότι οι πιθανότητες μίας «ανοδικής» αγοράς το 2018 θα ήταν ίδιες ακόμα και αν οι μετοχές είχαν φρικτές επιδόσεις μέσα στο 2017.
Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες ενός θετικού έτους για την αγορά είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Αυτό δείχουν τουλάχιστονα τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων χρόνων για τον Dow Jones Industrial Average, από τότε που δημιουργήθηκε το 1986.
Κατά την διάρκεια των 119 προηγούμενω ετών, η χρηματηστηριακή αγορά έχει αυξηθεί 78 φορές, γεγονός που μεταφράζεται σε 65,5% κατά μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μετά από ένα ανοδικό έτος για την αγορά διαμορφώνεται στο 65,4%.
Σύμφωνα με τον Lawrence Tint, πρόεδρο της Quantal International, αυτό που προκύπτει από τα στατιστικά είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενες κάποιος από μία αποτελεσματική αγορά, δηλαδή μία αγορά της οποίας το επίπεδο σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή αντανακλά αυτό που είναι ήδη γνωστό και ως εκ τούτου έχει ενσωματωθεί στο παρελθόν.
Αντιθέτως, εάν η μελλοντική κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν συνάρτηση των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τον Tint, θα υπέφερε από «περιττή και ανθυγιεινή αναταραχή», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι εύλογα αποδοτικές αγορές πάντα βασίζουν το επίπεδό τους στις αναμενόμενες μελλοντικές αποδόσεις και δεν περιλαμβάνουν στον υπολογισμό τους την ιστορία».
Μάλιστα, οι πιθανότητες δε διαφοροποιούνται όταν η αγορά καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 20% εντός ενός έτους, όπως συνέβη κατά το τρέχον έτος, όπου τα ετήσια κέρδη του Dow Jones ανήλθαν στο 22% περίπου.
Οι αισιόδοξοι επενδυτές θα σταθούν στις πιθανότητες των 2/3 ότι οι μετοχές θα ενισχυθούν το επόμενο έτος, ενώ οι απαισιόδοξοι θα επικεντρωθούν στις υπόλοιπες πιθανότητες να υπάρξει πτώση.
Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, το αποτέλεσμα δε θα έχει καμία σχέση με το πόσο καλά κινήθηκαν οι μετοχές φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης