Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Το επόμενο κραχ στη Wall Street θα διαφέρει πολύ από την κρίση του 2008

BofA Merrill Lynch: Το επόμενο κραχ στη Wall Street θα διαφέρει πολύ από την κρίση του 2008
Η επόμενη bear αγορά δεν θα είναι τόσο ασταθής όσο τα κραχ του 2008, του 1998 και του 1987
Δεδομένου ότι οι bull αγορές δεν διαρκούν για πάντα, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το επόμενο κραχ, ενώ μελετώντας το παρελθόν προσπαθούν να κατανοήσουν τι μέλλει γενέσθαι.
Στο πλαίσιο αυτό, η Bank of America Merrill Lynch ανέτρεξε στις προηγούμενες bear αγορές -γενικά κατά τις περιόδους όπου η αγορά υποχώρησε κατά 20%- και ανάλυσαν τη μεταβλητότητα που τις συνόδευσε.
Για τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διακύμανση των τιμών που οδήγησαν στο κραχ.
Και με βάση τη διακύμανση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας 8,5ετούς bull αγοράς, η τράπεζα προβλέπει μεταβλητότητα της τάξης του 18% για την επόμενη μεγάλη υποχώρηση, σύμφωνα με το μοτίβο άλλων «κλασικών» bear αγορών.

Screen Shot 2017 12 06 at 4.05.35 PM

Φυσικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός σπάνιου γεγονότος που μπορεί να σοκάρει την αγορά και να εκτοξεύσει τους δείκτες της μεταβλητότητας.
Η Bank of America Merrill Lynch σημειώνει ότι η Μεγάλη Ύφεση του 1929 και η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 προκλήθηκαν από μεγάλες συστημικές κρίσεις, ενώ η Μαύρη Δευτέρα του 1987 και η κατάρρευση του hedge fund Long Term Capital Management το 1998 προκλήθηκαν από ρευστοποιήσεις
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας είναι καθησυχαστικοί, συστήνοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι μεγάλης ανησυχίας.
Κι αυτό γιατί η αγορά δεν κινδυνεύει από μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η σθεναρή απάντηση των ρυθμιστικών αρχών, η απομόχλευση των τραπεζών και η μεταφορά ρίσκου στις κεντρικές τράπεζες έχουν περιορίσει τις πιέσεις που συνέβαλαν σε αυτό το κραχ.
Όσον αφορά στα μαζικά sell off του 1987 και του 1998, η Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζει ότι η μεταβλητότητα επί του παρόντος είναι απλά πολύ χαμηλή για να μοιάζει με τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτές τις καταστροφικές περιόδους,
«Η ιστορία δείχνει ότι τα σοκ τέτοιου μεγέθους δεν έχουν ποτέ συμβεί με τα τρέχοντα επίπεδα μεταβλητότητας» επισημαίνεται στην ανάλυση.

Screen Shot 2017 12 06 at 4.22.25 PM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης