Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι πέτυχε ο Erdogan με την επίσκεψη και τη στάση του στην Αθήνα; - Για ποιο πραγματικό λόγο προσεκλήθη;

Τι πέτυχε ο Erdogan με την επίσκεψη και τη στάση του στην Αθήνα; -  Για ποιο πραγματικό λόγο προσεκλήθη;
Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Erdogan;
Σε ένα συνεχώς αναδιαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό, δίκην «κινούμενης άμμου», η Ελλάδα καλείται να ισορροπήσει μεταξύ του δυτικού-ευρωπαϊκού της προσανατολισμού και της γεωπολιτικής ανασφάλειας που διαμορφώνεται από έναν επιθετικό και ρεβιζιονιστή γείτονα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη η επίσκεψη Erdogan, η οποία δημιούργησε έναν σχετικό θόρυβο, λόγω των δηλώσεών του για ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, τόσο στην προγραμματισμένη συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, καθώς και μέσα στο Προεδρικό Μεγάρο, όπου και έλαβε την ανάλογη σταθερή κι υπεύθυνη απάντηση του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και ότι η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική και μόνο.
Μια επίσκεψη που από πολλούς λοιδορήθηκε ως «απροετοίμαστη», «λάθος», «άκαιρη», «φιάσκο», έως και «υποχωρητική». Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου ήταν σχεδόν «άλλη μια από τα ίδια», χωρίς σημαντικές εκπλήξεις. Όταν καλείς τον Erdogan γνωρίζεις ακριβώς ποιον καλείς, τι υποστηρίζει, τι θα πει και τι επιδιώκει. Διότι αν δεν γνωρίζεις, τότε …υπάρχει πραγματικό πρόβλημα!

Για ποιο λόγο προσεκλήθη ο Erdogan;

Τότε για ποιον ακριβώς λόγο προσεκλήθη ο τούρκος Πρόεδρος; Για να κάνει το δικό του «σώου» λέγοντάς μας τα ίδια κατάμουτρα και να μας «προσβάλει» κατάμουτρα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι;
Η διεθνής πολιτική σκηνή κι η διπλωματία κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και πολύ συχνά αδιόρατους τρόπους, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από τον μέσο παρατηρητή.
Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ανάλογα και σε πλήρη συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Όπως τονίσαμε προχθές (ΕΔΩ): «…επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν αυτή τη στιγμή την Τουρκία ως μια χώρα που δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ, από τις κινήσεις και προσεγγίσεις της με τη Ρωσία, η σημασία της χώρας μας και της Κύπρου αναβαθμίζονται, ως πυλώνες σταθερότητας και όχι μόνο στην περιοχή.
Στην παρούσα συγκυρία, λοιπόν, φαίνεται πως όσο επιδεινώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, αυξάνεται παράλληλα η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας με γεωμετρική πρόοδο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε πως σε ευρύτερο μεσομακροπρόθεσμο γεωστρατηγικό ορίζοντα, η Δύση θα δεχθεί ποτέ η Τουρκία να τεθεί ολοκληρωτικά υπό τη Ρωσική επιρροή.».
Επομένως, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως μεταφορέας «μηνυμάτων» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τη σημασία των οποίων θα αντιληφθούμε μετά από αρκετό καιρό.

Τι πέτυχε ο Erdogan με την επίσκεψη και τη στάση του;

Ο Πρόεδρος Εrdogan ήρθε ως ένας αρχηγός χώρας απομονωμένος διεθνώς, που βάλλεται εντός και εκτός από αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και με αρκετά μέτωπα ανοικτά.
Η επίσκεψη στην Ελλάδα του παρείχε την αναγνώριση από τον εταίρο σύμμαχό του στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με τον οποίο έχει διάφορα ανοικτά μέτωπα. Σχετική εικόνα
Του δόθηκε, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να κάνει άλλο ένα «σώου», απευθυνόμενο στο εσωτερικό της Τουρκίας, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά οικονομικά και άλλα εσωτερικά προβλήματα, αλλά και να ενισχύσει το διεθνές ηγετικό του προφίλ, ιδιαίτερα στο μουσουλμανικό κόσμο που τον ενδιαφέρει άμεσα.

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη;

Η Ελλάδα το καλύτερο που έχει να κάνει ως χώρα είναι να συζητά με όλους, άλλα όχι και για όλα. Να συζητά σοβαρά και όπου χρειάζεται αυστηρά, όπως αποδείχθηκε και από τις χθεσινές αντιδράσεις του Έλληνα Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Οφείλει να εμπεδώνει συνεχώς την εικόνα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι ασκεί πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά ψύχραιμης και δίκαιης υπεράσπισης των εθνικών δικαίων.Σχετική εικόνα
Σε μια προσπάθεια επιπλέον ενίσχυσης της γεωπολιτικής της σημασίας στην περιοχή, λειτούργησε ως το «κανάλι επικοινωνίας» των συμμάχων και εταίρων της, τονίζοντας παράλληλα προς τον προβληματικό της γείτονα, ότι η πύλη της Τουρκίας προς τη Δύση είναι η Ελλάδα και μόνο, όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επομένως, η χώρα δείχνοντας τη διάθεσή της για υπεύθυνο διάλογο, πέτυχε να «εκθέσει» τον Τούρκο Πρόεδρο ως αδιάλλακτο και με ρεβιζιοντιστικές προθέσεις για τις διεθνείς συνθήκες και την περιοχή, που δε σέβεται ούτε καν τις σχέσεις καλής γειτονίας, προκαλώντας το ακαριαία, σχεδόν, ξεκάθαρο μήνυμα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την ΕΕ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε δεύτερο χρόνο συζητήθηκαν και διμερή θέματα όπως το «εκρηκτικό» μεταναστευτικό. που αφορά και τους Ευρωπαίους άμεσα, αλλά και τα πολύ σημαντικά θέματα για τα υπό διαμόρφωση νέα ενεργειακά δίκτυα και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγονται.
Η υπεύθυνη εθνική πολιτική επιτάσσουν ψύχραιμους σχεδιασμούς, σοβαρή και σκληρή δουλειά για την εμπέδωση των διεθνών συμμαχιών και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, χωρίς άναρθρες κραυγές και «πατριωτικές» κορώνες.

Τάσος Τσιπλάκος
Σύμβουλος Στρατηγικής-C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης